humanitarni koncert

Niz poznatih imena u akciji Zaklade Ana Rukavina, evo koliko je novca dosad prikupljeno

26.11.2023 u 07:29

Bionic
Reading

Zaklada Ana Rukavina u humanitarnoj akciji u subotu navečer pod sloganom "Želim život" prikupila je do 23,30 sata više od 123.000 eura za liječenje onkoloških pacijenata krvotvornim matičnim stanicama iz Registra donatora.

Novčane donacije za rad Zaklade prikupljane su putem telefonskih poziva na broj 060 9000 (0,66 eura/5 kuna). Donacije se prikupljaju i za stručno osposobljavanje hematologa i medicinskih sestara te kupnju medicinske opreme radi liječenja onkoloških pacijenata krvotvornim matičnim stanicama iz Registra donatora.

U sklopu akcije na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića održan je humanitarni koncert s brojnim hrvatskim glazbenim izvođačima, koji je okupio velik broj građana, a prenosila ga je Nova tv. Među ostalima nastupili su Prljavo kazalište, Vatra, klampa Cambi, Luka Nižetić, Mile Kekin i mnogi drugi.

U Pozivnom centru poznate osobe iz hrvatskog javnog i društvenog života odgovarali su na telefonske pozive građana, zahvalivši im na sudjelovanju u humanitarnoj akciji.

Među njima i premijer Andrej Plenković koji je rekao kako je riječ o sjajnoj akciji i čestitao. Najavio je da će se Vlada odreći PDV-a na donaciju u korist Zaklade, dodavši kako je i njegov otac bolovao od jedne vrste leukemije. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je kako ova humanitarna akcija podsjeća da treba cijeniti život i pomoći drugima.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da Ministarstvo djeluje komplementarno sa Zakladom Ana Rukavina i da su postignuti vrijedni rezultati u spašavanju života. Funkcioniranjem Zaklade više od 17 godina s više od 63.000 registriranih osoba potencijalnih donora, spašeno je 168 života u Hrvatskoj i inozemstvu, dodao je.

  • +60
Zaklada Ana Rukavina, koncert Želim život Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Medicinski direktor Zaklade dr. Mirando Mrsić podsjetio je na početke organiziranja Registra potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te zahvalio svima koji su donirali za Zakladu i istaknuo važnost zajedništva u toj humanitarnoj akciji.

U Registru više od 63.000 donora

Na pozive građana javljali su se i ministri Gordan Grlić Radman i Radovan Fuchs, ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić, onkolog u mirovni koji je liječio Anu Rukavinu dr. Labar, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, saborski zastupnici, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, Anina majka, Marija Rukavina koja je ujedno i upraviteljica Zaklade, te sestra Gordana. One su zahvalile svima na sudjelovanju u večerašnjoj humanitarnoj akciji.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Od 2016. i pokretanja Registra donora do danas broj registriranih donora krvotvornih matičnih stanica narastao je na više od 63.000, a uz njihovu pomoć transplantacijom koštane srži izliječeno je 168 osoba.

Pismo naslovljeno "Želim život" tada 29-godišnje novinarke Vjesnika Ane Rukavine koja se liječila od leukemije 2006. nikoga nije ostavilo ravnodušnim. Ana Rukavina ganula je hrvatsku javnost iskrenom molbom za pomoć. Kako bi joj se pomoglo u nabavci skupih lijekova te eventualnom liječenju u SAD-u pokrenuta je akcija "Želim život!" kojoj se odazvao velik broj ljudi, no mlada novinarka je nažalost izgubila borbu za život.

Humanitarna akcija za Zakladu Ana Rukavina nastavlja se do kraja prosinca.