Hrvatska NEPOVOLJAN POLOŽAJ

Slavonski župani protive se podjeli na dvije regije

HDZ-ovi župani županija panonske Hrvatske, nakon današnjeg sastanka s potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem, oštro su se suprotstavili podjeli Hrvatske na dvije statističke regije te poručili kako je ta odluka donesena bez konsenzusa sa županijama

'Niti nakon razgovora s potpredsjednikom vlade Grčićem nismo dobili uvjerenje i opravdanje zašto su donijeli takvu odluku', kazao je novinarima župan vukovarsko-srijemski Božo Galić na konferenciji za novinare, koju je u svojoj središnjici organizirao HDZ.

Posebno ih je pogodilo, kazali su, što ih o smanjenju broja regija s tri na dvije nije nitko konzultirao.

'Riječ je o političkoj odluci donesenoj bez konsenzusa sa županijama', poručio je župan virovitičko-podravski Tomislav Tolušić dodavši kako se priča o dvije regije svodi na to da će jedni jesti rižu, drugi meso, a u prosjeku će svi jesti sarmu'.

'Bogati će biti bogatiji, a siromašni još siromašniji', rekao je Tolušić dodavši da iako je prilikom donošenja odluke o preustroju na dvije regije resorni ministar imao na umu kako povući što više sredstava, nerazvijene su županije, kazao je, time ipak stavljene u nepovoljniji položaj.

Pravo na povlačenje novca iz fondova EU imaju one regije čiji je BDP manji od 75 posto prosjeka BDP-a u EU po glavi stanovnika. Slavonski župani se boje da bi priključenjem Zagreba ili Varaždina slavonskoj regiji slavonske županije bile dodatno osiromašene.

'Mi nerazvijeni ćemo kasnije dostizati 75 posto europskog prosjeka', rekao je Galić dok je požeško slavonski župan Marijan Alardović dodao kako je Slavonija sada 20 posto ispod prosjeka kontinentalne Hrvatske i 'teško može uhvatiti korak'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još