SUDSKO RJEŠENJE

Varaždin smeće mora obrađivati u tvornici otpada i ne smije ga izvoziti

01.08.2012 u 20:02

Bionic
Reading

Komunalni otpad, koji je varaždinsko komunalno poduzeće Varkom prikupilo ili će prikupiti iz domaćinstava i industrije na području Varaždina i drugih naselja, ne smije se isporučivati nikome, izuzev T7 VIS-u, investitoru u prvu hrvatsku tvornicu za mehaničko-biološku obradu otpada. Ukoliko to prekrše, Varkom i Grad Varaždin mogu računati na novčane kazne do 100 tisuća kuna, a članovi uprave i gradonačelnik Goran Habuš na zatvor od 30 dana!

Sukus je to privremene mjere varaždinskog Trgovačkog suda koja će biti na snazi do okončanja parničnog postupka radi ispunjenja ugovornih obveza koji je T7 VIS pokrenuo protiv Varkoma i Grada Varaždina koji odbijaju isporučivati komunalni otpad na obradu u postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada, usprkos potpisanom ugovoru, dodatku ugovora i drugim dokumentima.

Štoviše, uvjeren da ga ugovori uopće ne obvezuju, Grad Varaždin nastoji komunalni otpad izvesti u druge sredine, zbog čega je pokrenuo postupak javne nabave koji je zaustavljen nakon žalbe.

Objašnjavajući zašto smatra da je osnovana privremena mjera zabrane raspolaganja otpadom, Trgovački sud navodi da je T7 VIS učinio vjerojatnim postojanje svoje tražbine, odnosno isporuke novonastalog komunalnog otpada, i to temeljem Ugovora o interventnom odvozu i zbrinjavanju otpada i ostalih dokumenata.

Sud navodi i da je predlagatelj privremene mjere čak i dokazao svoju tražbinu usmjerenu na prihvat novonastalog komunalnog otpada, iako je upoznat da je u tijeku postupak radi utvrđivanja ništetnosti spomenutog ugovora i drugih dokumenata koji je pokrenuo Grad Varaždin.

Sud također smatra da je T7 VIS učinio vjerojatnim da je privremena mjera potrebna kako Varkom i Grad Varaždin ne bi spriječili ili znatno otežali ostvarenje tražbine, odnosno kako bi se spriječio nastanak nenadoknadive štete koja prijeti ukoliko bi sklopili novi ugovor za isti posao zbrinjavanja komunalnog otpada i za isto razdoblje.

Budući da žalba ne zadržava provedbu ovog sudskog rješenja, prve sudske odluke u višemjesečnoj sagi o varaždinskom smeću odgovorne osobe u Varkomu i Gradu Varaždinu možda će sada ipak dobro promisliti što će dalje: hoće li s otpadom postupati sukladno ugovorima ili ga isporučivati suprotno njima, odnosno nastaviti odlagati na ilegalni deponij u Brezju, zbog čega bi sada, nakon privremene mjere, mogli snositi nemale financijske i druge posljedice.