KRUHA I IGARA

Rimski gladijatori ponovno oživjeli

15.06.2012 u 11:12

Bionic
Reading

Borbe gladijatora, nastup trbušnih plesačica i rimski vojnici u antičkom amfiteatru bili su najveća atrakcija na početku kulturnog ljeta u Solinu. Jučer je, naime u areni u Saloni uspješno održana prva kulturno-turistička manifestacija Romantika u Saloni, kojom smo se na trenutak vratili u vrijeme starog Rima, ponajviše zahvaljujući gladijatorima

Tom manifestacijom Turistička zajednica Solina i Savjet mladih grada Solina namjeravaju popularizirati grad među gostima, ali i sugrađanima. Pod otvorenim ljetnim nebom program su pratili brojni Solinjani, ali i Splićani koji su uživali u tradicionalnoj dalmatinskoj gozbi uz mnogo vina, u najboljoj rimskoj hedonističkoj tradiciji.

Nakon programa nastavilo se s plesom pa je održan pravi salsa party na borilištu rimske arene. Vidno oduševljenje gladijatorima su očekivano iskazali najmlađi koji su širom otvorenih očiju pratili njihovu borbu. O sudbini boraca na svom tronu je, naravno, odlučivao car Dioklecijan u pratnji supruge Prisce, a palac gore bi označio nastavak borbe za njegovog favorita.

U iduća tri dana na ostalim lokacijama u Saloni su planirani koncerti te organizirano razgledanje arheološkog lokaliteta u večernjim satima u pratnji turističkih vodiča. Manifestacija održana u areni je pokazala velik potencijal tog spomenika za slična događanja, primjerice za predstave ili koncerte klasične glazbe. Prošlogodišnja premijera grčke tragedije 'Hekuba' na lokalitetu antičkog groblja u Manastirinama, koja je bila pravi kazališni spektakl, najbolji je primjer toga.