GLAS NARODA

Splitske ulice i zidovi kao medij

05.05.2009 u 16:45

Bionic
Reading

Posljednjih dana, svjedoci smo u Splitu prave poplave street arta i komunikacije grafitima. Gotovo da nema trenutačno relevantne teme u gradu i šire u zemlji koja nije dobila svoju refleksiju na zidovima i na ulicama

Tako svakodnevno možemo iščitavati komentare aktualne kampanje za nadolazeće lokalne izbore i poruke studenata vezane za prosvjed. No danas izdvajamo ovaj grafit kraj splitske bolnice. Kad pročitamo riječi kao što su rođeni, mrtvi, nerođeni i slično, to uvijek budi blagu jezu.

Da pojasnimo, ovaj grafit komentira imovinsko-pravni spor grada Splita i splitske bolnice s vlasnicima zemljišta i tvrtki u blizini, a prevladavaju pogrebna poduzeća. Nova zgrada rodilišta gotova je već više od šest mjeseci, ali je neuseljiva zbog nepostojanja prilaznog puta koji se trebao izgraditi na zemljištu koje je sada predmet beskrajnog spora i pravne trakavice. Zbog tog problema i obližnji, nedavno obnovljeni Centar za onkologiju ne može dobiti uporabnu dozvolu i početi s normalnim radom.

Zbog nemogućnosti useljenja u novu zgradu rodilišta, aktualni gradonačelnik Ivan Kuret optužio je Vladu i pripadajuća ministarstva zbog neučinkovitosti i loše pravne regulative pri realizaciji komunalnih projekata od općeg interesa. To naravno, nikome nije novost, pa ni autoru grafita. Trenutačno drastičnija pravna i ljudska drama zbog elementarnog nefunkcioniranja pravosuđa se primjerice događa na splitskim Križinama, gdje jedna čitava zgrada s četrdesetak stanova i obitelji 13. svibnja čeka deložaciju.

Pravo je pitanje otkud tolika poplava zidne demokracije i direktne komunikacije putem grafita. Odgovor se vjerojatno krije u činjenici da mediji u Splitu nisu dovoljno relevantni i ne vrše svoju funkciju transfera informacija. Kvalitetno informiranje javnosti ne može se osloniti samo na internetske portale i društvene grupe na internetu.

Jedina dnevna novina Slobodna Dalmacija daleko je izvan grada, drugih informativnih tiskanih izdanja nema, a kvaliteta lokalnih TV studija ispod prihvatljive razine i onda se zapravo ne treba čuditi ovom novom trendu ulične demokracije.