DRAMATIČNA SJEDNICA

Hajduk dobio kredit, Maleš podnio ostavku

06.06.2012 u 17:03

Bionic
Reading

Predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš povukao se s čelnog mjesta splitskog kluba nakon osmosatne dramatične sjednice Gradskog vijeća na kojoj se odlučivalo o gradskim jamstvima za kredit od 60 milijuna kuna, kojim će se podmiriti većina nagomilanih dugova kluba s Poljuda. Srijeda je doista bila presudan dan za Hajduk, kako je objasnio predsjednik Nadzornog odbora Josip Paladino, jer je jedina opcija u slučaju nedobivanja jamstava bila - propast

Paladino je, nakon što je postalo očito da se odluka o kreditu neće donijeti konsenzusom, održao dramatičan govor i vrlo plastično objasnio situaciju. 'Potraživanja se više ne mogu odgađati. Sjeda se na račun kluba, pokreće se ovrha, dogodit će se stečaj kluba', kazao je i najavio da će u slučaju negativne odluke Gradskog vijeća i Nadzorni odbor i uprava splitskog kluba podnijeti ostavke. 'Već sam rekao, bojim se da sami ne dođemo glave Hajduku. A glave mu nije došao ni kralj Aleksandar ni Mussolini', kazao je Paladino.

Presudna trinaesta ruka koja je spasila Hajduk od stečaja bila je ona vijećnika Luke Roguljića (HDSSD), koji je promijenio mišljenje nakon Paladinovog govora i odbio 'biti krivac za stečaj'. Pristanak na davanje jamstava za kredit dali su vijećnici Kerumovog HGS-a, troje HDZ-ovaca te nezavisna Ljubica Vrdoljak, dok su protiv glasali vijećnici SDP-a i HNS-a te nezavisni Igor Boraska.

Kredit od 60 milijuna kuna Hajduk će koristiti strogo namjenski, za pokrivanje starih dugovanja, a trošenje novca nadzirat će i gradski vijećnici. Čelnici kluba pokušali su razuvjeriti Gradsko vijeće sumnji da se kredit neće moći vraćati, no svejedno je donesena odluka da se, ukoliko to bude slučaj, razmotre opcije prodaje dionica kluba ili njegove dokapitalizacije. Inače, Grad Split je većinski vlasnik Hajduka s 56 posto dionica.

'Ako je moja glava uvjet davanja kredita, odlazim, i to bez ikakvih repova i odšteta. To sam rekao i na posljednjoj tiskovnoj konferenciji, to sam sada i odlučio', kazao je Maleš, dok je Paladino objavio da na Poljudu promptno kreću u proces traženja novog predsjednika kluba.

Splitsko Gradsko vijeće o Hajduku je raspravljalo punih osam sati, od čega su tri sata proveli na dijelu sjednice zatvorenom za javnost. Ondje su se prezentirali i rezultati dubinske revizije koju je naručio novi Nadzorni odbor, imenovan u studenome prošle godine na inicijativu udruge Naš Hajduk i direktnim glasovanjem svih članova splitskog kluba. Najavljeno je dodatno rezanje troškova, prodaja najzvučnijih igračkih imena i oslanjanje na vlastite mlade snage. Cilj Hajdukovog vodstva je svođenje klupskog proračuna na razinu od 40 milijuna kuna.

'Nikad nećemo biti Barcelona, ali možemo biti klub srednje veličine u europskim razmjerima, poput norveškog Rosenborga', pojasnio je Paladino.