'NIJE SVE CRNO I LOŠE'

Josipović: I mediji bi mogli isticati dobre stvari

26.05.2012 u 18:17

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović za današnjeg boravka u Splitu odgovarao je na niz novinarskih pitanja, uključujući i ona o padu rejtinga vladajućih, te čudnovatim naknadama u MORH-u

Na upit kako komentira 'aferu' u Ministarstvu obrane (MORH) gdje neki časnici uz plaće primaju i naknade, Josipović je rekao kako 'tu treba vidjeti zašto postoje propisi koji to omogućavaju'.

'To je pitanje pravednosti. Mislim kako je konačno došlo vrijeme da u cijelom društvu 'skeniramo' ona rješenja koja su očigledno nepravedna i koja trebamo promijeniti', rekao je Josipović. Dodao je kako posebno danas, kada dio ljudi jedva spaja kraj sa krajem 'vrste privilegija koje nemaju ni moralnog ni ekonomskog uporišta treba ukloniti'.

Josipović se složio s novinarskom primjedbom kako se u nekim državnim tvrtkama uz plaće daju i, kako su novinari rekli, 'čudnovate naknade', te je naglasio kako u u kriznim vremenima pravednost i solidarnost moraju biti naglašeni.

'Kada je riječ o gospodarskim subjektima, pravednost, po meni, obuhvaća i nagrađivanje onih koji su uspješni i dobri i pri tomu ne mislim samo na menadžment nego i na radnike', kazao je Josipović.

Osvrćući se na medijsku anketu koja govori o porastu pesimizma u Hrvatskoj i padu popularnosti političara pa i njegove, Josipović je istaknu kako on možda i može biti zadovoljan s potporom od 73 posto, ali da u ovom slučaju na to ne treba gledati kao na osobni rejting, nego na perspektive društva. Za pad svoje popularnosti rekao je da je 'normalna pojava' jer u društu vlada nezadovoljstvo te građani lošije ocjenjuju sve institucije.

'Svi skupa moramo naći snage za optimizam bez kojeg nijedno društvo nije napredovalo. Ja kroz svoje nastupe govorim, a to očekujem i od drugih političara, da treba naći načina za isticanje dobrih stvari pa i mediji bi tu mogli dati svoj doprinos. Nije sve crno i loše', kazao je Josipović.

Na upit što Vlada može učiniti na poboljšanju gospodarskog stanja, Josipović je rekao kako 'Vlada, evo, vidimo, čini - promijenila je odnosno smanjila proračun, uvode se pojedine mjere'.

'Posao reformi koji je bolan i težak mora biti odlučan i vjerujem da ćemo polako ali sigurno izaći iz krize', dodao je.

Osvrćući se na zahtjeve da ministri, zbog solidarnosti, smanje svoje plaće, Josipović je rekao kako se uvijek o tome može govoriti premda je ekonomski efekt toga malen. Na novinarsku primjedbu da bi Vlada zbog psiholoških efekata mogla razmisliti o smanjenju plaća svojih članova, Josipović je rekao kako 'to morate pitati premijera'.

'Ali, tu moramo jako paziti da ne uđemo u filozofiju koja će smanjiti i motivaciju', dodao je Josipović napomenuvši da 'plaće moraju biti primjerene mogućnostima društva'.

Na upit bi li on, kao predsjednik Republike, pristao na smanjenje svoje plaće, Josipović je odgvorio potvrdno rekavši da poštuje 'sve što Sabor odluči'.