Hrvatska GRČIĆ U SPLITU

'Nadam se da ćemo do kraja godine preokrenuti negativne trendove'

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić najavio je prekoret negatvnih gospodarskih trendova do kraja ove godine

Nadam se da ćemo do kraja ove godine preokrenuti negativne trendove i krenuti putem stabilnog oporavka, najprije gospodarstva, a onda i životnog standarda građana", rekao je Grčić danas na splitskom Marjanu gdje je nazočio proslavi Međunarodnog praznika rada.

Istaknuo je da je četvoromjesečno razdodblje nove Vlade prekratko da bi sve ono što je ta vlada poduzela počelo davati vidljive rezultate.

Na upit kako komentira primjedbe da je Vlada pogriješila što pri poskupljenju električne struje od 20 posto, koje je danas stupilo na snagu, nije poštivala proceduru i tražila mišljenje Hrvatske eneregetske regulatorne agencije (HERA), Grčić je kazao kako je 'procedura manje važna, a suština je posebno važna'.

'Postojala je osnova za poskupljenje električne struje jer smo zbog pada hidropotencijala morali uvoziti za 27 posto skuplju električnu struju, a morali smo uvoziti i gorivo za termoelektrane koje su kompenzirale hidropotencijal. Plin za te termoelektrane je u zadnjih godinu dana poskupio za 42 posto, a ugljen za 27 posto i vidljivo je da je do korekcije cijena električne struje trebalo doći', kazao je Grčič.

Također je pojasnio i svoju nedavnu primjedbu na način poskupljenja struje. 'Moja intervencija je bila u smislu da Hrvatska elektroprivreda (HEP) kao monopolna tvrtka u sektoru električne energije mora doprinijeti stabilizaciji tog tržišta, a to znači unutarnjim restrukturiranjem donijeti određene uštede i za nekoliko postotaka ipak niže cijene elektične struje za naše građane', kazao je Grčić.

190601,190358,190597,184678
Na upit ima li sadašnja Vlada strategiju spašavanja posrnulih tvrtki, posebice onih u Dalmaciji, Grčić je rekao kako strategija mora biti rješavanje 'slučaja po slučaj'. U tom je kontekstu spomenuo Vladinu odluku o privatizaciji Brodosplita te razgovore s predstavncima sindikata Jadrankamena.

'Odluka o privatizaciji Brdodosplita je u ovom trenutku jedino moguće pozitivno rješenje', ustvrdio je Grčić.

'Vlada zaista misli da Jadrankamen može početi ponovno uredno poslovati jer ima tržište. Vlada je spremna s ostalim velikim vjerovnicima podržati proces restrukturiranja i obnove proizvodnje u Jadrankamenu, a na sličan ćemo način pokušati rješavati poteškoće i u niz drugih tvrtki', rekao je Grčić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još