MINISTARSTVO UTVRDILO

Optužbe na račun zatvora u Dubrovniku su neosnovane

20.04.2012 u 15:58

Bionic
Reading

Upravnim nadzorom dubrovačkog zatvora utvrđeno je da su neosnovane anonimne teške optužbe na račun upravitelja zatvora Amira Bijelića i pojedinih službenika, objavilo je Ministarstvo pravosuđa

'Upravnim nadzorom u zatvoru u Dubrovniku, provedenim 29. i 30. ožujka 2012., sedmeročlano povjerenstvo Ministarstva pravosuđa utvrdilo je da su navodi anonimnog pisma u kojima su iznesene teške optužbe na račun upravitelja i pojedinih službenika zatvora u Dubrovniku neosnovani", stoji u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama tog ministarstva.

Mediji su proteklih dana objavili da su neki zatvorenici i zaposlenici dubrovačkog zatvora USKOK-u poslali anonimno pismo u kojem se žale na brutalna kršenja ljudskih prava i zakona, za što okrivljuju ravnatelja Bijelića, tvrdeći, među ostalim, da se svojom dužnošću koristio za bogaćenje na štetu zatvorenika.

U ministarstvu objašnjavaju da povjerenstvo nema ovlast ispitivanja sumnji na kaznena djela koje su iznesene u pismu anonimnih službenika i zatvorenika te da će izvješće povjerenstva biti proslijeđeno državnom odvjetništvu, kao što je prije proslijeđeno i samo pismo.

Iako je utvrdilo da su optužbe neosnovane, povjerenstvo je, kažu u ministarstvu, radi poboljšanja i unaprjeđenja uvjeta i načina rada obvezalo zatvorsku upravu da provede neke organizacijske promjene i isplanira dogradnju prostorije za službenike.

U ministarstvu kažu da se u provedbi upravnog nadzora kontrolira zakonitost rada i postupanja, zakonitost akata iz ovlasti upravitelja, svrhovitost unutarnjeg ustroja kaznenih tijela, osposobljenost državnih službenika i namještenika te djelotvornost, ekonomičnost i svrhovitost rada u obavljanju poslova iz djelokruga kaznenih tijela.

Podsjećaju da je ministar pravosuđa Orsat Miljenić čim je doznao za pismo o navodnim nezakonitostima i nepravilnostima u zatvoru osnovao povjerenstvo sastavljeno od dvije službenice ministarstva, troje službenika Središnje uprave za zatvorski sustav i dvojice sudaca dubrovačkoga Županijskog suda.