ČUVENI VALSABBION

Supruga ministra turizma morala zatvoriti restoran

13.01.2012 u 14:34

Bionic
Reading

Istarska gastronomska scena je ostala obezglavljena. Tako je jučer istarski gastronomski kritičar Franko Lukež komentirao zatvaranje poznatog restorana vrhunske gastronomije, Valsabbiona u Pješčanoj uvali. Naime, u restoranu Sonje Perić, supruge novog ministra turizma Veljka Ostojića, ove godine, nakon 16 godina rada, više neće moći uživati ljubitelji drugačijeg pristupa hrani koji prakticiraju najbolji i najpoznatiji svjetski restorani, piše Glas Istre

Glas Istre piše da im je Sonja Perić tek kratko rekla da će od ove godine Valsabbion raditi kao bed&breakfast objekt jer se uz taj luksuzni restoran nalazi i mali obiteljski hotel. Pitanje je li ovo zatvaranje samo kreativna pauza te mogu li ljubitelji vrhunske gastronomije u 2013. očekivati novi koncept restorana i kuhinje, Perić nije htjela komentirati.

Zatvaranje Valsabbiona mnogi su kritičari ocijenili kao elementarnu katastrofu za istarsku i hrvatsku gastronomiju

Takav potez u krajnjoj liniji ne treba ni čuditi, jer je Perić već neko vrijeme ukazivala na to da se bavljenje vrhunskom gastronomijom u Hrvatskoj ne isplati jer nema dovoljno onih koji znaju prepoznati i platiti vrhunski gastronomski užitak. S druge strane, turisti koji dolaze u Istru još uvijek uglavnom nisu ljubitelji luksuzne kreativne kuhinje, već su im draži restorani sa standardnom i jeftinijom ponudom na obali te konobe.

Perić je istaknula da se ne isplati voditi takav restoran ako se usput ne vodi, primjerice, hotel, jer jednostavno ne donosi profit, a troškovi su mu - od samih namirnica do načina spremanja jela te kompletne usluge - jako visoki. I iako je Perić nailazila na brojne poteškoće od samog otvaranja restorana, nekako je u zadnje vrijeme zapravo sve logično vodilo njegovom zatvaranju.

Takav potez za istarsku, pa i hrvatsku gastronomsku scenu Franko Lukež naziva pravom katastrofom.

'To je elementarna gastronomska katastrofa jer znam koliko je u čitavu tu priču uloženo pameti, truda i istraživanja. Pitanje je kada će se ponovno posložiti toliko elemenata da bi Istra ponovno dobila takav restoran. Bojim se da se to neće tako lako ostvariti jer je to odraz naših ekonomskih i drugih pokazatelja. Restorani su se uvijek rađali i umirali, ali ovo je zbilja velika šteta, jer je Valsabbion bio uzor mnogim istarskim i drugim ugostiteljima te su mnogi stremili toj kvaliteti', kazao je Lukež.

Njegov kolega Rene Bakalović ističe da je zatvaranje Valsabbiona civilizacijski nazadak za cijelu hrvatsku gastronomsku scenu.

'Koliko god sam prije svega ljubitelj pučke hrane, jedna nacionalna gastronomija bez takvog restorana ne izgleda ozbiljno. To je pokazatelj da jedna sredina ne može ostvariti vrhunske i elitne gastronomske kriterije. Imao sam prilike biti sa Sonjom kada je Valsabbion predstavljao hrvatsku gastronomsku scenu u svijetu i kada su ljudi bili impresionirani njezinim radom. Mislim da razlog zatvaranja tog restorana nije samo kriza. Sigurno da u Hrvatskoj ne može postojati 100 restorana kao što je Valsabbion, ali po jedan takav trebao bi postojati u Istri, Zagrebu i Dubrovniku. Sjećam se rasprava sa sadašnjim ministrom turizma Veljkom Ostojićem kada je govorio zašto Hrvatska ne može postati prava destinacija luksuznog turizma. Nisam se slagao s njime, ali očito je bio u pravu', zaključio je taj gastronomski kritičar.

Jednog od najpoznatijih hrvatskih chefova, Denisa Zemba, koji ima poznati restoran vrhunske gastronomije u Voloskom i koji je prošlog ljeta počeo voditi novi gradski hotel Amfiteatar u Puli, kaže da je njegov restoran u Voloskom prošle godine preživio iako su prva tri mjeseca bila teška. Ipak, spasila ih je dobra posezona.

'Žao mi je da se to dogodilo Valsabbionu. Ali očito je da je u ove dvije godine, otkad je nastupila kriza, i visoka gastronomija došla do plafona. Ni 2012. godina neće biti dobra za takve restorane. Možda bude bolje nakon toga, međutim mislim da meniji od 13 sljedova više neće ići. Ponudu moramo prilagoditi turistima koji dolaze kod nas, ali i domaćim gostima,  povoljnijim i kreativnijim menijem. To je budućnost. Čak su i restorani s dvije Michelinove zvjezdice u Francuskoj već počeli nuditi menije po 46 eura', zaključuje Zembo.