PONOS NA SRPSKI ROD I HRVATSKU DOMOVINU

Državnici proslavili pravoslavni Božić Teslinim riječima

05.01.2012 u 17:38

Bionic
Reading

Na proslavu pravoslavnog Božića u Hrvatskom novinarskom društvu došao je cijeli državni vrh, gotovo pola Vlade, bili su i mnogi uglednici, jedino nisu došli HDZ-ovci. Svečanost je prošla u porukama pomirenja i nade u bolju zajedničke budućnosti Srba i Hrvata, a zaključena je parafraziranjem Nikole Tesle ponosnog na 'srpski narod i hrvatsku domovinu'

Predsjednik Republike Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Boris Šprem danas su, kao gosti tradicionalnog prijema Srpskoga narodnog vijeća u povodu pravoslavnog Božića, pozvali na mir, razumijevanje i suradnju s nacionalnim manjinama u Hrvatskoj, a posebno sa srpskom manjinom, bez čijeg doprinosa, kako je rečeno, Hrvatska ne bi bila ono što je danas.

IVO JOSIPOVIĆ: NE MOGU ZAMISLITI HRVATSKU BEZ SRPSKE ZAJEDNICE

Josipović je rekao kako je Božić 'vjerski blagdan i sjajna prigoda za sve koji vjeruju, ali i one koji ne vjeruju, da razmisle o temeljnim porukama prema kojima se ocjenjuje naša ljudskost, ponašanje i odnos prema drugima'.

Za ovu priliku iskoristio je navodni citat Nikole Tesle koji je prilikom Drugog svjetskog rata rekao Hrvatima i Srbima: 'Kada biste svoju mržnju pretvorili u električnu energiju osvijetlili biste sve gradove i sva naša sela.'

Josipović kaže da je zanimljivo da, bez obzira na krvavi rat iza nas, ipak prevladava osjećaj prijateljstva, razumijevanja, dobrih odnosa, i da nam ne treba mržnja kao pogonsko gorivo: 'Mislim da danas imamo drugo pogonsko gorivo, a to je međusobno poštovanje, razumijevanje i vjera u zajedničku budućnost koja je i europska budućnost.'

'Srpska zajednica u Hrvatskoj je nešto bez čega ne mogu zamisliti Hrvatsku', rekao je Josipović i dodao da Hrvatska danas ne bi bila ono što jest bez 'velikog doprinosa srpske zajednice u našoj povijesti'. Dovoljno je, kaže, samo prošetati mirogojskim arkadama, pogledati zbirke hrvatskih pjesnika ili radove inženjera, pa se uvjeriti koliki je taj doprinos.

'Europska unija je ogromna prilika za nas, koja će se realizirati u onoj mjeri u kojoj budemo spremni dati doprinos svojim poštenjem, kultom rada i spremnošću na suradnju', poručio je Josipović ustvrdivši da Unija nije, kako neki tvrde, pakao, ali nije ni raj koji će, bez našeg sudjelovanja, riješiti sve naše probleme.

MILANOVIĆ: SRPSKA ZAJEDNICA IMA POSEBAN STATUS U HRVATSKOJ

Premijer Zoran Milanović svoj govor započeo je analizom riječi iz Biblije, naglasivši da nije deklarirani vjernik: 'U Bibliji, koliko znam, postoji riječ vjera. Tumači se različito, ali potiče od grčke riječi hypostasis, što znači vjernost. Znači vjernost Gospodinu, ne vjera kao kognitivna i intelektualna kategorija da u nešto vjeruješ, nego vjernost gospodinu. To je malo pretenciozno prenijeti na naše svjetovne, smrtne i ljudske odnose, ali cijela ova politika i cijela atmosfera koju stvaramo mjesecima svodi se na stvaranje vjere i uzajamne ljudske, građanske vjernosti.'

Milanović je svjestan razlika među narodima, ali kaže da isto tako moramo graditi zajedničku budućnost: 'Nikada nećemo potjerati niti marginalizirati osjećaj posebnog identiteta bilo koje zajednice, a posebno srpske jer njezin status u hrvatskom društvu i među drugim zajednicama je poseban, povijesno, društveno, u svakom drugom smislu i psihološki.'

Milanović kaže da ona prepisivana Teslina da se 'ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom' nikada neće postati izlizana fraza.

Upozorivši na predstojeće izazove, istaknuo je da će nova hrvatska vlast biti odlučna i korektna, djelatna i poduzetna. 'Stvari ćemo mijenjati, ali nećemo lomiti preko koljena, izgrađujući Hrvatsku u kojoj će se svaki građanin osjećati kao svoj na svome', poručio je.

Govoreći o odnosu prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj, istaknuo je da su 'tolerancija' i 'suživot' pregrube riječi koje podrazumijevaju 'situaciju u kojoj se nekoga prisilno trpi'. 'Ima nešto treće u što duboko vjerujem - a to je dobar život, ništa više i ništa manje od toga', istaknuo je premijer.

I predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem pozvao je, u ozračju Božića, na optimizam i entuzijazam u stvaranju boljih životnih uvjeta za sve hrvatske građane, upozorivši da nas u ostvarenju tog krajnjeg cilja očekuje godina 'koja neće biti laka'.

'Bit će potrebna odricanja, no siguran sam da ćemo uspjeti ako udružimo snage', rekao je Šprem istaknuvši da je u hrvatskom društvu postoji širok konsenzus za promjene.

PUPOVAC: NEMA NAM DRUGE NEGO SKOČITI U VODU!

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac istaknuo je očekivanja u obnovu izgubljenog povjerenja hrvatskog društva u politiku i vlastitu državu, te je pozvao građane da se na skorašnjem referendumu izjasne za pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji.

Na početku 2012. godine, u svjetlu rastućih nejednakosti u hrvatskom društvu, trebaju nam ideje drukčijeg društva koje će inspiraciju potražiti u najsiromašnijima, za razliku od 90-ih kada se ona tražila u 200 najbogatijih, istaknuo je Pupovac. Isto tako, dodao je, treba zaustaviti rastući osjećaj kod građana da im vlastita država sve manje služi i da joj sve manje pripadaju.

Uoči državnog referenduma o pristupanju Europskoj uniji, Pupovac je pozvao građane da se izjasne za pristupanje.

'Nema nam drugoga nego skočiti u vodu bez obzira na to što nismo sigurni ni kakvi smo plivači ni kakva je voda u kojoj trebamo plivati', rekao je Pupovac koji smatra da odgoda referenduma nema smisla jer 'nemamo dovoljno kvalificirane institucije za kvalitetnu javnu raspravu'.

DODJELA NAGRADA SNV-A

Nagrade Svetozar Pribićević za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa dobili su predsjednici Hrvatske i Srbije, Ivo Josipović i Boris Tadić, a bit će im uručene naknadno, prvom prilikom kada predsjednik Srbije dođe u Hrvatsku.

Nagrada Nikola Tesla za doprinos razvoju srpskih institucija posthumno je dodijeljena predsjedniku Zajedničkog vijeća općina Milošu Vojnoviću te donedavnom potpredsjedniku hrvatske vlade Slobodanu Uzelcu

Nagradu Dijana Budisavljević za humanizam posthumno je dobila Darinka Janjanin, predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine grada Rijeke, dok su nagrade za doprinos afirmaciji antifašizma Gojko Nikoliš dobili Josip Boljkovac i Rade Bulat.

U znak prosvjeda protiv dodjele nagrada Boljkovcu i Bulatu, članovi Mladeži Hrvatske čiste stranke prava dočekali su uzvanike na ulazu u Novinarski dom s transparentima na kojima je, uz fotografije Josipa Boljkovca, Josipa Manolića i Rade Bulata te poruke ljubavi i mira, bilo istaknuto pitanje: 'Gdje ste, glavni državni odvjetniče Mladenu Bajiću?'