PRVI POTEZI NOVOG MINISTRA

Ostojić osniva Odjel za 'hladne' slučajeve

27.12.2011 u 16:36

Bionic
Reading

'U MUP-u i policiji će biti kadrovskih promjena, ali za njih ljudi neće doznati u Dnevniku. Ne želim napraviti ono što se dogodilo meni. Najprije ćemo obaviti razgovore, a potom ćemo objaviti promjene', kazao je ministar MUP-a Ranko Ostojić na današnjoj konferenciji za novinare

Novi ministar najavio je kako će sa svim novostima i donesenim odlukama javnost biti upoznata 10. siječnja jer, kako reče, do tada će se održati dvije sjednice Vlade.

'Molim da se strpite s pitanjima tko će otići, a tko ostati. Nema potrebe za žurbom i obavljanjem kadrovskih promjena na brzinu. MUP i policija su do sada funkcionirale kao stabilne organizacije s kontinuitetom i tako će biti i dalje', kazao je Ostojić.

Upitan što će biti s internim natječajima za izbor zamjenika i pomoćnika glavnog ravnatelja policije te izbor načelnika svih policijskih uprava i policijskih postaja u Hrvatskoj, i to bez da je Vlada raspisala natječaj za glavnog ravnatelja policije, koji je njegov prethodnik Tomislav Karamarko raspisao samo šest dana prije parlamentarnih izbora, Ostojić je odgovorio kako ga namjerava poništiti.

'Namjera mi je poništiti natječaj, ali u skladu sa Zakonom. Ići će izmjene Zakona o policiji', kazao je ministar i dodao do promjena doći bez obzira na to što je Zakon posljednji puta mijenjan kako bi se uskladio s europskim zakonodavstvom.

'Ne znači da u Zakonu nema dobrih rješenja, ali neke ćemo stvari morati promijeniti. I kad bude izmijenjen bit će u skladu s europskim standardima', istaknuo je.

Ostojić je kazao kako planira, baš kao i Karamarko, imati sedam savjetnika, jer 'oni nisu sa svojim koeficijentima ozbiljno opterećenje za MUP', ali je i najavio svojevrsnu racionalizaciju poslovanja po kojoj policajci više ne bi čuvali neke objekte, za koje se procijeni da nije nužan visok stupanj sigurnosti, već bi se to prepustilo zaštitarskim tvrtkama.

Također je najavio i osnivanje Odjela za 'hladne' slučajeve po uzoru na londonsku policiju, ali i izmjenu Zakona o javnom okupljanju, prema kojem bi se ponovno moglo prosvjedovati na Markovu trgu.

'Ne možemo garantirati da ćemo riješiti svaki slučaj, ali možemo preslikati pozitivne stvari. Ne postoje naša i njihova ubojstva. Postoje samo neriješeni slučajevi', zaključio je Ostojić.