MERKEL PORUČILA SANADERU

Problem morate riješiti s Ljubljanom

08.04.2009 u 19:33

Bionic
Reading

'Njemačka želi da Hrvatska uskoro uđe u Europsku uniju i spremna je pomoći u uklanjanju zapreka na tom putu, ali će Hrvatska i Slovenija svoj granični spor morati riješiti bilateralno', rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon susreta s predsjednikom hrvatske vlade Ivom Sanaderom u srijedu u Berlinu

'Njemačka je spremna pomoći, ali će Hrvatska i Slovenija same morati riješiti probleme, među ostalim i tijekom idućih razgovora predsjednika vlada dviju zemalja', rekla je Merkel na konferenciji za tisak nakon razgovora u njezinu uredu.

Njemačka je kancelarka istaknula da Hrvatsku želi što prije vidjeti u Europskoj uniji, ali da odluku o tome donose zajednički sve zemlje EU-a. 'Naša je želja da se pregovori između Hrvatske i Europske unije završe što prije, ali uvjet za to je pristanak svih članica Unije. Slovenija je članica EU-a pa je slovenski pristanak jedini način da se završe pregovori', rekla je kancelarka.

Merkel je naglasila da pitanje slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om treba riješiti izravnim razgovorima slovenskih i hrvatskih predstavnika, a hoće li dvije zemlje prihvatiti posredničku pomoć, ovisi o njima samima. Njemačka kancelarka ponovno je čestitala Hrvatskoj prijam u NATO i pozdravila ju kao 'punopravna partnera'. Napomenula je da je tijekom nedavna posjeta njemačkim postrojbama u Afganistanu ondje susrela i hrvatske vojnike koji 'punopravno sudjeluju u postizanju mira'.

'Naš cilj glasi: isto kao što je Hrvatska sada postala članicom NATO-a, isto tako bi Hrvatska trebala postati članicom EU-a', zaključila je Merkel. Istaknula je da je sa Sanaderom razgovarala i o globalnim pitanjima, posebice o gospodarstvu i svjetskoj krizi. Posebice je istaknula ulogu mnogobrojnih Hrvata koji žive u Njemačkoj i koji povezuju dvije zemlje.

Sanader je zahvalio Merkel na pozivu te je istaknuo tradicionalno dobre njemačko-hrvatske bilateralne odnose. 'Razgovarali smo o poboljšanju gospodarske suradnje, posebice u energetici', rekao je hrvatski premijer. Istaknuo je i važnost hrvatske zajednice u učvršćenju hrvatsko-njemačkih odnosa.

Nekoliko stotina tisuća Hrvata koji žive u Njemačkoj jamstvo su trajna i duboka prijateljstva između dvaju naroda", reko je Sanader. Nakon susreta s Angelom Merkel predsjednik hrvatske vlade položio je i vijenac na spomenik Marku Maruliću u berlinskoj četvrti Charlottenburg-Wilmersdorfu, koja je partner sa Splitom, te se susreo i s predstavnicima hrvatske zajednice u Berlinu.