MISTERIOZNA DIPLOMACIJA

Veleposlanik Jurica skriva se od CNN-a

03.12.2008 u 11:36

Bionic
Reading

Američki novinari koji prate Ujedinjene narode kritizirali su hrvatskog veleposlanika pri UN-u jer se još uvijek nisu imali prilike s njim susresti. Neven Jurica ima 'strategiju leptira': lebdi da bi zadao iznenadni udarac snagom gorile, ironizira Matthew

Mislim da je Hrvatska jedina zemlja članica Vijeća sigurnosti čiji diplomati iz New Yorka nikad nisu govorili pred ovim mikrofonom', kazao je za Globus Matthew Russell Lee, urednik njujorškog Inner City Pressa, koji intenzivno prenosi zbivanja iz Ujedinjenih naroda. Navodi kako bi teško prepoznao hrvatskog veleposlanika Nevena Juricu te da on 'ostaje misterija' jer se u UN-u još nije obratio američkim novinarima.

'Tko zna? Možda hrvatski veleposlanik ima 'strategiju leptira', poput Muhameda Alija: lebdi kao leptir da bi zadao iznenadni udarac snagom gorile', ironizira Matthew Russell Lee navodeći kako se mala Kostarika u studenom uspjela postaviti između velikih sila u Vijeću sigurnosti.

'Vaš veleposlanik treba učiniti sve kako bi bio što dostupniji američkim medijima', kaže vjerojatno najpoznatiji dopisnik iz UN-a, CNN-ov novinar <b>Richard Roth</b>. Ovo znano lice CNN-a redovno i bez ikakve najave ispred Vijeća sigurnosti presreće veleposlanike zemalja članica, ali s hrvatskim veleposlanikom u UN-u još nije uspio razgovarati.

Patrick Worsnip, šef Reutersova ureda u UN-u, upozorava: 'Uloga Hrvatske u Vijeću sigurnosti dosad je bila gotovo nevidljiva jer se ona uvijek krije iza europskih stavova. Čak i u slučaju Kosova gdje smo očekivali jači glas Zagreba, hrvatske reakcije uopće nisu bile posebne. U svakom trenutku, Hrvatska je očito željela poslati poruku da će biti izuzetno dobra članica EU-a.'

Neobično je, naime, da Neven Jurica tijekom četverogodišnjeg mandata na čelu hrvatskog veleposlanstva u Sjedinjenim Državama nije ostvario kontakte s vodećim američkim medijima. To posebno začuđuje ima li se na umu činjenica da je ambasador Jurica 2007, u posljednjoj godini službe u Washingtonu potrošio <b>milijuna i pol kuna na ručkove, večere, domjenke, darove</b>.

Njegov šef Ivo Sanader ambasadorovu je rasipnost protumačio lobiranjem za hrvatske interese u Americi, no od priznanja Hrvatske do danas nije utvrđeno ni jedno plaćeno lobiranje. Predsjednik Stjepan Mesić javno je najavljivao da će tražiti podatke i ispis Juričinih troškova, osobito onih za lobiranje, no još uvijek nije poznato je li tražene podatke dobio i hoće li javnost o njima biti informirana.

Inače, veleposlanik Neven Jurica ostavio je dubioze i tijekom svojih ranijih veleposlaničkih misija. Naime, kao hrvatski veleposlanik u Australiji napravio je dug od 370.000 dolara, a samo zahvaljujući donacijama australskih Hrvata, netom otvorenoj rezidenciji nije isključena voda i struja. Dužnosnica tamošnjeg HDZ-a Ina Vukić optužila ga je da je zabavljajući se s društvom u hotelu Sheraton-Wentworth potrošio 17.500 dolara sakupljenih na dobrotvornim susretima dijaspore. Gostujući na Novom Zelandu, u deset dana napravio je telefonski račun od 1.500 dolara, usput se zaduživši 2.450 dolara.

Jurica je ostavio traga i u Skandinaviji: naime, kao ambasador u Oslu za reprezentaciju je, umjesto predviđenih 24.265 kuna, potrošio 220.311 kuna i tako prekoračio troškove za 850 posto.