APEL DRUŠTVA LOGORAŠA

'HTV-ov novinar nije pogriješio, želimo istinu o Vukovaru'

24.11.2011 u 14:16

Bionic
Reading

Članovi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora iznenađeni su i razočarani zbog napada na HTV-ovog novinara Hrvoja Zovka nakon priloga objavljenog u nedjeljnom Dnevniku, u sklopu kojeg su objavljene snimke razgovora između zapovjednika obrane Vukovara Mile Dedakovića Jastreba i tadašnjeg predsjednika RH Franje Tuđmana

'Oštro se protivimo tim i takvim pritiscima jer želimo saznati istinu, bez obzira koliko je ona bolna, a na osnovi potvrda pojedinih pripadnika 204. vukovarske brigade koji su bili blizu i u štabu brigade, vaš novinar ništa nije pogriješio', napisao je predsjednik Društva logoraša Danijel Rehak u svom dopisu Hrvatskoj televiziji.

Rehak ističe da Hrvatsko društvo logoraša godinama uspješno surađuje s novinarom Hrvojem Zovkom i zahvaljuje mu 'što je snimio više dokumentarnih filmova i bezbroj priloga o Vukovaru iz Domovinskog rata'.

Podsjetimo, snimke razgovora Franje Tuđmana i Mile Dedakovića uzbunile su Tuđmanova sina Miroslava i neke braniteljske udruge koji su optužili HRT da pušta u eter snimke proizašle iz radionice KOS-a u svrhu predizborne kampanje, i to da bi se diskreditirao HDZ. Na to su odmah reagirali Branko Borković Mladi Jastreb, posljednji zapovjednik obrane Vukovara, i vukovarski branitelj Nikola Toth Fenix, koji su kazali da su snimke autentične.

U prvom za Tuđmana i Hvidru spornom zapisu Stari Jastreb pita o evakuaciji dvije tisuće djece. 'Ja bih vas podsjetio, tamo je dvije tisuće djece. Što ćemo s tom djecom?', pitao je Dedaković Tuđmana, a on mu je odgovorio sljedeće: 'Ajde, vi radite svoje. Idem ja vidit' što je. Ne dolazi u obzir nikakvo izvlačenje.' U drugom zapisu Dedaković se obraća Tuđmanu za pomoć u obrani Vukovara. 'Dajte to što ste mi sada kazali lijepo mi faksom pošaljite', kazao je Tuđman. Na izrečeno Dedaković odgovara: 'E, kad kod mene ne radi faks, gospodine predsjedniče.'