POSTHUMNO ODLIKOVAN FRANCUSKO-HRVATSKI BRANITELJ

Tko je mladi Francuz koji je pogubljen na Ovčari?

17.11.2011 u 22:44

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović posmrtno je u četvrtak odlikovao francuskog državljanina i dragovoljca Domovinskog rata koji je 1991. poginuo u Vukovaru Jeana Michela Nicolliera Redom Nikole Šubića Zrinskog za iznimnu hrabrost i junaštvo koju je taj tada 25-godišnji mladić iskazao u obrani Vukovara

Josipović s majkom i bratom Jean Michel Nicolliera

Nicollier se kao dragovoljac borio na Sajmištvu gdje je ranjen 9. studenoga i prevezen u vukovarsku bolnicu te nakon pada grada likvidiran na Ovčari. Njegovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni. Sinovo odlikovanje primila je danas u Uredu predsjednika Jean Michelova majka Lyliane Fournier.

Predsjednik Josipović rekao je da je Michel bio jedan od 500-tinjak slobodarski opredijeljenih mladića diljem svijeta koji su se pridružili hrvatskoj borbi za neovisnost. "Bez velike najave i pompe, samozatajno i tiho, kako to rade najveći, došao je u Vukovar i ušao u legendu. Danas s pravom govorimo o zahvali jednom od ratnih heroja vukovarske bitke i junaka Domovinskog rata.

Bio je omiljen i cijenjen kod svojih suboraca, a tragičan kraj koji je doživio na koncu opsade Vukovara, na Ovčari - najvećem stratištu nakon Drugog svjetskog rata, poprima sve elemente epske ratne priče', naglasio je predsjednik dodavši kako Jean Michelova plemenita žrtva zauvijek povezuje i učvršćuje prijateljske odnose Francuske i Hrvatske.

'Jednoga dana Jean Michel je rekao 'ja odlazim' i možda je simbolično što ću ovo reći', rekla je Jean Michelova majka Lyliane Fournier, 'ali mislim da je umro smiren među svojim prijateljima i da je to ono što je želio. Imao je 25 godina i odluka je bila konačna, a svi smo je u obitelji podržavali i smatrali da je to pravedna stvar'. Kazala je kako je njezin sin bio običan mladić, idealist, čija je profesija trebala bila njegovatelj djece.

Želja obitelji je, dodala je, da Jean Michelovi posmrtni ostaci budu sahranjeni u Hrvatskoj jer smatraju da mu je tu mjesto nakon što im je govorio o suborcima i ljudima koje je volio. Za boravka u Hrvatskoj posjetit će Vukovar te uzeti malo vukovarske zemlje u koju će posaditi, kako je kazala, cvijet nade.

Jedan od ratnih zapovjednika na Sajmištu, Nikica Burić Samoborac prisjetio se svog susreta s Jeanom Michelom koji mu je na pitanje zašto je došao u Hrvatsku i Vukovar odgovorio da je došao jer voli hrvatski narod koji zaslužuje imati svoju državu.

'Kao vojnik pokazao je iznimnu hrabrost i hladnokrvnost u najtežim bitkama. Na žalost, 9. studenoga je teško ranjen i odvezen u vukovarsku bolnicu, a nakon pada Vukovara na Ovčaru i likvidiran. Imamo podatke da su prvo likvidirali Sinišu Glavaševića, a odmah nakon toga i njega', rekao je Burić.

Inače, Udruga Ante Starčević iz Tovarnika, koja je bila incijator odlikovanja, najavljuje knjigu i film o tom vukovarskom dragovoljcu koji je bio jedan od 481 stranog dragovoljca iz 35 zemalja koji su branili Hrvatsku.