U SPLITU

NATO-ova konferencija o resursima

16.11.2011 u 17:41

Bionic
Reading

U splitskom hotelu Le Meridien Lav u srijedu, 16. studenoga, s radom je započela dvodnevna NATO-ova konferencija pod nazivom 'Pametno upravljanje resursima za budućnost' (Smart Resourcing for the Future)

Organizator je NATO Združeno zapovjedništvo za transformacije u suradnji s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske. U radi skupa sudjeluje oko 150 sudionika iz misija i delegacija pri NATO-u, NATO odbora za planiranje i politiku resursa, odbora za proračun i odbora za investicije, te međunarodno osoblje i međunarodno vojno osoblje. Konferencija je prigoda za zajedničko promišljanje o novim idejama, konceptima i planovima vezanim za resurse, u ovom slučaju financijske i materijalne, sa ciljem očuvanja i podizanja obrambenih sposobnosti država.

Otvarajući konferenciju izaslanik ministra obrane, državni tajnik u MORH-u Mate Raboteg istaknuo je da ona nije samo pogled unatrag na ono što je ostvareno tijekom godine, nego se bavi razmatranjem aktualnih pitanja i aktivnosti koje bi se mogle poduzimati u vremenu koje je pred nama. 'To je posebice važno', istaknuo je Raboteg, 'u kontekstu nadolazećeg NATO samita u Chicagu u svibnju 2012. godine.'

Ukazao je i na izazove koji su postali naša realnost kao što su terorizam, proliferacija oružja za masovno uništenje, cyber sigurnost itd. te napomenuo kako se u isto vrijeme suočavamo i s proračunskim izazovima koji stavljaju nove zahtjeve na obrambenu potrošnju. 'Svi ti izazovi upućuju nas na potrebu bliže multinacionalne suradnje', kazao je Raboteg te napomenuo da se i mi u ministarstvu obrane suočavamo s izazovima, kao i druge zemlje. 'NATO vidimo kao mjesto za razmjenu ideja, savjetovanja, informiranja o inicijativama i konkretnih projekata drugih država. Sve to s ciljem osiguranja kolektivne sigurnosti po prihvatljivoj cijeni', zaključio je.

O značaju konferencije govorio je i general Mieczyslaw Bieniek, zamjenik zapovjednika Združenog zapovjedništva za transformacije. Istaknuo je da treba razmišljati, djelovati i raditi zajedno prema zajedničkom cilju, nastojeći iznaći veće resurse za sigurniju budućnost. Istaknuo je i kako pametna obrana nije događaj nego proces koji se sastoji od definiranja prioriteta, specijalizacije i suradnje, za postizanje čega je potrebna integracija NATO Security Investment Programa, ljudskih potencijala i ostalih resursa.

U radu konferencije kao predstavnici RH sudjeluju brigadir Ivan Pervan, viši obrambeni savjetnik u obrambenom odjelu stalnog predstavništva RH pri NATO-u, pukovnik Davor Lončar, stožerni časnik za logistiku i resurse u vojnom predstavništvu RH pri NATO i general bojnik Mate Ostović, zapovjednik Zapovjedništva za potporu. Inače ovo je druga konferencija koja se održava u sklopu NATO godišnjih konferencija o resursima na kojima sudjeluju isključivo zemlja članice NATO. Sljedeća će se održati u Istanbulu, Turska.