CRO DEMOSKOP

Josipović najpoželjniji predsjednički kandidat

02.04.2009 u 15:53

Bionic
Reading

Prema istraživanju agencije Promocije Plus CRO Demoskop provedenom 31. ožujka i 1. travnja na uzroku od 1.300 građana, SDP je već sedmi mjesec u prednosti u odnosu na HDZ. Izbor trenutačno vodeće političke stranke u Hrvatskoj prati stabilna podrška od oko 29 posto birača, dok popularnost HDZ-a zbog sve većih razmjera ekonomske krize i popratnih afera, ali i vanjskopolitičkih poteškoća, bilježi blagi trend pada i trenutačno se nalazi na 23,3 posto potpore

Ovom padu zasigurno je doprinijela i aktualna gospodarska kriza, način njezina rješavanja, ali i vanjskopolitički odnosi (pregovori u EU, slovenska blokada) te popratne afere koje prate rad sadašnje vlasti, među kojima se u posljednjem mjesecu izdvojila kupnja skupocjenog BMW-a za čelnika HDZ-a. Na trećem mjestu nalazi HNS koji bilježi porast izbora i sa 5,9 posto potpore bilježi najbolji rezultat još od rujna prošle godine. HSS zadržava četvrto mjesto s rezultatom iznad izbornog praga, odnosno 5,1 posto. HSP i dalje na petom mjestu izborom od 3,6 posto.

U ovomjesečnom istraživanju prva tri političara s pozitivnim doživljajem zabilježila su lagani pad izbora. Predsjednik Stjepan Mesić sa 23,8 posto podrške nalazi se na vrhu ljestvice pozitivnih političara, čelnik SDP-a, Zoran Milanović na drugom je mjestu sa 13,5 posto, Ivo Sanader zauzima treće mjesto sa devet i pol posto.

Premijera Ivu Sanadera u ovomjesečnom ispitivanju za najnegativnijeg političara u zemlji je istaknulo 35,2 posto ispitanika. Drugo mjesto ove ljestvice preuzima izbor svih političara kao negativnih (10,9 posto) što je ujedno i najveći izbor svih političara kao negativnih još od posljednjih parlamentarnih izbora. Na trećoj poziciji s osam i pol posto izbora za najnegativnijeg političara nalazi se Zoran Milanović.

Tema mjeseca bila je gospodarska kriza, a rad koalicijske Vlade u ožujku je ocijenjen prosječnom ocjenom 2,25 što je ujedno najniža ocjena rada Vlade Ive Sanadera u oba mandata. Druga najniža ocjena zabilježena je još u vrijeme uhićenja Ante Gotovine kada je ocjena rada Vlade bila na visini od 2,40.

Redovito mjesečno ispitivanje političkih preferencija CRO Demoskop usmjereno je i na odnos prema hrvatskom članstvu u EU. Podrška članstvu u EU lagano pada, a u danima kad Hrvatska i službeno postaje članicom NATO saveza, potpora našem članstvu je ujedno i najveća od početka mjerenja i dosegla je 62,6 posto.

Posljednje područje CRO Demoskopa, ali ne i manje zanimljivo, odnosi se na preferenciju kandidata za budućeg predsjednika Hrvatske. Prvi put od početka praćenja preferencije, kandidat Nadan Vidošević nije na prvoj poziciji, otkud ga je pogurao mogući kandidat SDP-a, Ivo Josipović koji bilježi 14,4 posto izbora. Vidošević je sada sa 13,9 posto izbora na drugom mjestu, a slijedi Radimir Čačić sa 10,8 posto.