DEKINTIRANA METROPOLA

Ne plate li roditelji boravak u školi, učiteljice ostaju bez plaće

05.10.2011 u 10:48

Bionic
Reading

Od ove školske godine osnovnoškolsko obrazovanje seže i do 700 kuna - plaća se i prehrana i produženi boravak. Plaće učiteljica koje s osnovnoškolcima u produženom boravku ostaju do 17 sati upitne su – točnije, ovise o redovitom plaćanju uplatnica koje roditelji od ove školske godine dobivaju u školama!

Ravnatelji na svojim plećima imaju novu obvezu – natjerati roditelje koji su djecu upisali u boravak da uplatnicu plate na vrijeme kako bi i plaće za 409 učiteljica koje su zaposlene u produženom boravku bile isplaćene u cijelosti.

Podsjetimo, po prihodovnom cenzusu, najviša cijena za boravak iznosi 400 kuna, a plaćaju je roditelji čiji je prosječni mjesečni prihod po članu kućanstva veći od pet tisuća kuna.

Doda li se tome i uplatnica za prehranu, cijene za mjesečni boravak djeteta u ustanovi koja je obvezna zakonom doseže i 700 kuna.

'Imamo problem s redovitim plaćanjem uplatnica za prehranu, pitam se što nas tek sada čeka. Uplate dnevnog boravka ne smiju kasniti jer je to jedan dio plaća naših djelatnika', kaže Višnja Reljić, ravnateljica Osnovne škole Ivana Gundulića.

Dodaje da ne zna kako će se stvari regulirati i kako je zasad prerano govoriti o redovitosti uplata jer se na novi model tek trebaju priviknuti. Zbog naplate boravka koji je do lani bio posve besplatan mnogi roditelji ispisali su učenike, no oni koji nemaju nikakvo alternativno rješenje moraju prihvatiti nametnuti im model kojim se u proračunu osigurava plaća učiteljica.

'Kod nas je, primjerice, broj upisane djece u produženi boravak ostao jednak kao i lani', kaže Lidija Sosa-Šimenc, ravnateljica Osnovne škole Izidora Kršnjavoga.
Dodaje da njezina, kao i sve ostale škole, moraju raditi po Zakonu i da zbog uplata ne dižu paniku.

'Vjerujemo u naše roditelje, ali treba nam vremena kako bismo dobili stvarno stanje', zaključila je Sosa Šimenc. Da stvari nisu alarmantne i da plaće neće kasniti, obećao je pročelnik Ivica Lovrić, pritom ne objasnivši za što je novac iz dnevnog boravka ako nije za plaće.

'Plaće za učiteljice osigurane su u proračunu Grada Zagreba i nikada nisu dovedene u pitanje niti će ikad biti', rekao je pročelnik Lovrić.