HDZ-OV ODVJETNIK GREDELJ

Novinari koji pišu o HDZ-u kao zločinačkoj organizaciji su teroristi

24.09.2011 u 14:47

Bionic
Reading

'Samodopadnost, arogancija i bahatost Milanovića, Pusićke, Čačića, Linića upravo su mi iritantni', kaže Vladimir Gredelj, pravni zastupnik HDZ-a i bivši predsjednik Udruge hrvatskih sudaca

Gredelj je dao opširni intervju za Večernji list iz kojeg prenosimo samo neke dijelove.

Govoreći o medijima Gredelj je ustvrdio da su oni jedni od najzaslužnijih za demokratizaciju hrvatskog društva, no s druge strane, krajnje je vrijeme da shvate kako sloboda izražavanja ima svoje granice

'Previše je nestručnosti, premalo je pisanja u javnom interesu, iako se u to često zaklinje. Dominira ono što je Walter Lipman nazvao proizvodnjom suglasnosti, instrumentalizacija medija od različitih centara moći, nedostaje relevantan desno orijentiran tisak. Sve je najprije nekako požutjelo! Sad je, imam dojam, sve pocrvenjelo. Moglo bi se reći da su nam mediji narančasti i zločesti, nekritični na govor mržnje. Hrvatskoj danas treba objektivno kritično novinarstvo, ne stranačko, žuto, crno ni crveno!', kaže HDZ-ov odvjetnik.

Gredelj smatra da je premijerka Jadranka Kosor izložena medijskoj torturi. Što predstavlja tu torturu?

'Nisam siguran da je građanima to potrebno obrazlagati. Dovoljno je svakodnevno pratiti medije. Je li u suvremenom novinarstvu normalno da se jednu političku stranku naziva zločinačkom organizacijom, a predsjednicu Vlade tretira kao kriminalca? To mogu samo ljudi koji ništa ne razumiju i ne poštuju pravni poredak vlastite države. U pravnom smislu to su teroristi. Pravno i činjenično neutemeljeni napadi na ljude i institucije za mene su izjednačeni s atentatima, samo što ovi o kojima govorim rabe riječi umjesto metaka i medije umjesto oružja. To mora prestati!' odgovorio je Gredelj.

Priznaje da mu se Zoran Milanović isprva svidio.

'Kad se tek pojavio, djelovao je svježe, novo i drukčije te nije, kao što je to sada slučaj, ostavljao dojam infantilno zločeste osobe. U SDP-u i toj lijevoj koaliciji ima sjajnih ljudi, međutim neprihvatljiva mi je jer još baštini mentalni sklop KPJ. Antifašist ne može počiniti zločin. Povijest počinje s nama. Tko nije s nama, taj nam je neprijatelj. Drug Tito još im je uvijek idol. Od svih partizanskih zločina poslije rata, jedino se sjećaju da su im kape bile lijepe. Kada se ograde od tog nakaznog sustava vrijednosti, onda ću ih prihvatiti kao modernu stranku. Uz to, možda sam pretjerano iskren čovjek, no moram dodati i to da mi je samodopadnost, arogancija i bahatost Milanovića, Pusićke, Čačića, Linića upravo iritantna...', otkrio je Gredelj.

Cijeli intervju s Vladimirom Gredeljem pročitajte OVDJE