SVI NA BICIKLE

U četvrtak bez automobila u središtu Zagreba

Bionic
Reading

Zagrepčani su stali uz bok europskim gradovima koji obilježavanjem Dana bez automobila žele podići svijest o onečišćenju i smanjenju prometnih gužvi u središtima svojih gradova

Jedina prijevozna sredstva koja će vam sutra biti dostupna, namjeravate li se provozati središtem grada, bit će tramvaj, taxi ili bicikl. Zagreb se već tradicionalno uključio u akciju obiilježavanja Europskog dana bez automobila, koju provodi čak 2000 gradova Starog kontinenta, pa će bar na 12 sati tijekom četvrtka buka, smrad i prometni metež u srcu grada - utihnuti.

Zabrana prometovanja u Gornjem gradu i dijelu središnje zone Zagreba trajat će od od 8 do 20 sati. Tako će Trg bana Josipa Jelačića, Jurišićeva, Palmotićeva, Boškovićeva, Andrije Hebranga, Gundulićeva, Ilica, Mesnička, Demetrova, Ilirski trg i Radićeva biti otvoreni samo za interventna i komunalna vozila, vozila javnog gradskog prijevoza, taksija, kao i za vozila osoba s invaliditetom koja imaju prebivalište u toj zoni.

Za sve ostale, navode iz Policijske uprave zagrebačke, prometovanje motornim vozilima će biti obustavljeno, uz dovoljan broj policijskih služenika na terenu, koji će "zaboravne" vozače podsjećati da se ostave upravljača vozila, te krenu pješice ili javnim prijevozom prema središtu grada.

Iz PUZ-a upozoravaju i sve gospodarske subjekte da svoje poslove ili dostave obave do sedam sati ujutro. Svim se vozačima preporuča izbjegavanje šireg područja grada.

Obilježavanjem Europskog Dana bez automobila zabranom prometovanja u strogom središtu, kojemu se već tradicionalno pridružuje i Zagreb, želi se potaknuti na smanjenje emisije stakleničkih plinova, zdraviji način života te smanjenje uobičajenih prometnih gužvi prouzrokovanih velikim brojem vozila u gradskim sredinama.