europski tjedan mobilnosti

U Osijeku obilježen 'Dan bez automobila', za građane organizirana predavanja i radionice

22.09.2022 u 11:24

Bionic
Reading

Obilježavanjem 'Dana bez automobila' u središtu Osijeka u četvrtak je završena višednevna manifestacija Europski tjedan mobilnosti, u koju se Osijek uključio zajedno s više od 2870 gradova iz Europe i svijeta

Od 16. rujna u aktivnostima Europskog tjedna mobilnosti sudjelovalo je nekoliko stotina građana svih uzrasta, provedeno je ukupno 15 aktivnosti, među kojima biciklijada do parka prirode Kopački rit, BMX radionica u skate parku, a prigodno su predstavljeni novi autobusi Gradskog prijevoza putnika.

U sklopu manifestacije 'Dan bez automobila' za promet je zatvorena Ulica Vjekoslava Hengla, u središtu grada, gdje će se predstaviti provedeni i trenutni projekti održive mobilnosti Osijeka, uz projekte i inicijative lokalnih organizacija i udruga. Kao partner u projektu sudjeluje osječko-baranjska Županijska razvoja agencija čija je stručna suradnica Brigita Ivoševac istaknula kako je zatvaranje ulica uobičajena aktivnost u svim gradovima koji se priključuju ovoj akciji.

Europski tjedan mobilnosti namijenjen je gradovima u Europi, ali i šire. To je vodeća inicijativa Europske komisije, kojom se promiče održiva urbana mobilnost, dodala je Ivoševac.

U sklopu manifestacija 'Dan bez automobila' građani će, uz savjete o sigurnosti u prometu i osnovama prve pomoći, moći dobiti informacije o 'uradi sam' električnim motociklima, električnim punionicama, a za djecu će biti organizirana radionica crtanja 3D prepreka na asfaltu, kao i radionica o popravljanju bicikala. Svoje promotivne materijale na štandovima će predstaviti osječko-baranjska Policijska uprava, osječko Gradsko društvo Crvenog križa, Hrvatska elektroprivreda (HEP) i brojne udruge.