REKORDAN BROJ NEODLUČNIH

Zbog crnih fondova drastičan pad potpore HDZ-u

18.09.2011 u 17:26

Bionic
Reading

Anketa agencije Hendal koja je provedena za HRT pokazala je rast potpore Kukuriku koaliciji u odnosu na prošlu godinu, a potpora glasača HDZ-u pala je za više od 12 posto. No porazna je činjenica da je ove, izborne godine gotovo duplo više neodlučnih glasača

Na pitanje da su danas parlamentarni izbori, za koga biste glasovali, građani su odgovorili ovako: 40,2 je neodlučno, za Kukuriku koaliciju glasovalo bi 33,4 posto, a za HDZ 10 posto ispitanika. Hrvatski laburisti osvojili bi 2,4 posto glasova, HSP 1,9 a HSLS 1,6 posto. Na začelju su HSS i HDSSB sa 0,9 posto glasova; 1,9 posto glasova dobile bi neke od novih stranaka i nezavisnih lista.

U usporedbi s prošlom godinom i istim istraživanjem, najdrastičnije promjene dogodile su se u skupini neodlučnih kojih je 2010. bilo tek 22,7 posto. HDZ je prošle godine uživao povjerenje 22,7 posto ispitanih, a SDP 30,9 posto. HNS je uživao potporu 6,2 posto anketiranih, IDS 1,5, HSU 3,2 posto. HSS je prošle godine kotirao mnogo bolje te bi mu povjerenje 2010. ukazalo 5,1 posto ispitanih.

S obzirom na to da se anketa provodila tijekom prošlog tjedna, u jeku medijskih otkrića o isplatama iz crnog fonda HDZ-a, 80 posto anketiranih smatra kako je Jadranka Kosor znala za njihovo postojanje.

Sukladno tome, tek 15 posto ispitanih smatra kako je ona najbolja osoba za vođenje Vlade, za Zorana Milanovića to smatra 32 posto ispitanih, a većina ispitanih, 52 posto, na tom bi mjestu vidjela neku treću osobu.

Potpora predsjedniku Ivi Josipoviću, ni nakon njegove prepirke s premijerkom i slučajnog ili namjernog svrstavanja na stranu oporbe, nije pala; 62 posto ispitanih smatra kako je Josipović zadržao svoju neutralnost, a 19 posto misli kako se predsjednik svrstao na stranu Kukuriku koalicije.

Od HDZ-a, rezultate ankete komentirao je državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković. 'Ovo je anketa koju treba promatrati u kontekstu medijskih zbivanja tijekom čitavog prošlog tjedna. Treba je promatrati u kontekstu da je riječ o telefonskoj anketi koja nije jednako pouzdana kao terenska istraživanja, prigodom telefonskih anketa obično su birači više lijevo orijentirani. Mi smatramo da ima još mnogo vremena do izbora, da će HDZ izaći sa snažnim programom, te da ćemo na izborima vidjeti prave rezultate jedine vrijedeće ankete', zaključio je za HTV.