NIŠTA NAS NE SMIJE IZNENADITI

Kalinić evakuira Klaićevu i postrojava civilnu zaštitu

08.09.2011 u 14:00

Bionic
Reading

U sali zagrebačke Klaićeve bolnice u tijeku je operacija, izbija požar koji je nemoguće ugasiti, no tu komplikacijama nije kraj. Potrebna je hitna evakuacija, i to ne samo pacijenta na operacijskom stolu, nego i ostalih bolesnika i bolničkoga osoblja, koju treba obaviti u roku od sat vremena. Scenarij je to vježbe koju će sljedećega petka s početkom u 11 sati izvesti postrojbe zagrebačke civilne zaštite, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije Ureda za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba

;Pored članova civilne zaštite i bolničkoga osoblja, vatrogasaca i policajaca, u vježbi će sudjelovati i učenici obližnje škole, koji će glumiti bolesnike da ne ugroze prave male pacijente, koji neće biti ugroženi vježbom, istaknuo je šef Ureda Pavle Kalinić.


Dan ranije, u četvrtak, 15. rujna, na Bundeku će u 17 sati biti održano prvo postrojavanje Specijalističkih postrojbi i timova Civilne zaštite za spašavanje iz ruševina i iz vode, ustrojenih i obučenih prema međunarodnim standardima. Riječ je o, kako je kazao Kalinić, nastavku specijalističke konferencije 'Civilna zaštita u 21 stoljeću', koju organizira zagrebački Ured za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba.

Svaki se tim sastoji od 36 članova, a u slučaju potrebe izlaska na teren timovi su raspoređeni u četiri zborna mjesta: VP Dubrava, VP Jankomir, VP Novi Zagreb i donja postaja žičare Sljeme u Gračanima. U timova se nalaze zapovjednici, radiooperateri, tri vodiča s potražnim psima, 22 vatrogasca, šest speleologa, liječnik, medicinski tehničar i logističar.

Kalinić se pohvalio i da je Ured kroz protekle dvije godine za pripadnike specijalističke postrojbe CZ-a, organizirao i proveo edukaciju za specijalnost spašavanje iz ruševina koju je prošlo 175 pripadnika dobrovoljnih vatrogasaca, a ovisno o financijskim sredstvima u planu je i daljnje usavršavanje i edukacija ostalih članova timova.

Ovogodišnja konferencija koja je pobudila velik interes, istaknuo je Kalinić, dodavši da se prijavilo 150 sudionika iz cijele Hrvatske, druga je specijalistička konferencija koju organizira Ured za upravljanje hitnim situacijama GZ, nakon što je prošlogodišnja obrađivala temu potresa.

Danas je obveza svih jedinica lokalne (regionalne) uprave u Hrvatskoj organizirati civilnu zaštitu na svom području, ali je i moralna obveza svih građana da, u skladu sa svojim mogućnostima, sudjeluju u Civilnoj zaštiti, jer na taj način pomažu sami sebi i svojim sugrađanima, poručio je Kalinić.

Podsjetio je da je važnost civilne zaštite u Hrvatskoj došao do izražaja za vrijeme Domovinskog rata, iako danas neki mediji ismijavaju djelovanje Ureda. 'Za vrijeme bivše države, što ovi veliki HDZ-ovci ne žele reći da se zvala Jugoslavija, jer su tada bili visoko pozicionirani partijski dužnosnici, znači za vrijeme mladosti HDZ-ovaca u Komunističkoj partiji Hrvatske, bilo je 90.000 pripadnika CZ-a u Zagrebu. Međutim, sada, po našim minimalnim procjenama, mi ćemo biti na razini oko 4.400 ljudi', kazao je Kalinić, ojađen današnjim stanjem CZ-a.

Usput je najavio da do kraja godine kane ustrojiti dva specijalistička tima za logistiku i one najveće timove opće namjene po gradskim četvrtima, koji bi brojali svaki po 105 članova. No nije tu kraj naime; početkom rujna će po svim dječjim vrtićima, domovima zdravlja te osnovnim i srednjim školama u Zagrebu biti provedena kampanja kojom će se upozoravati o poduzimanju mjera za slučaj prirodnih katastrofa, a pred ratifikacijom je i dokument o suradnji Grada sa 33 najveće zagrebačke tvrtke za slučaj potreba raščišćavanja ruševina, istaknuo je Kalinić, zaključivši da se percepcija nakon svega što se dogodilo u Japanu ipak promijenila i da ljudi ozbiljnije shvaćaju značaj civilne zaštite.