HALO, POLICIJA

Zadar dobio udrugu za ustaše i bojovnike

01.12.2008 u 14:48

Bionic
Reading

U Zadru je osnovano Hrvatsko obredno društvo bojovnika Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata Zadarske županije (HODB), koje već broji stotinjak članova, a upis u Društvo zabranjen je partizanima

'Objedinit ćemo sve hrvatske ustaše, bojovnike i domobrane. Odavde smo potaknuli osnivanje podružnica u brojnim hrvatskim gradovima', izjavio je za Slobodnu Dalmaciju Ivo Matanović, koji je u Zadru predsjednik Zdruga udruga hrvatskih političkih uznika RH i inozemstva, dok je predsjednikom HODB-a imenovan pukovnik u mirovini Drago Vujević.

'Zbog naše ustaške ikonografije žele nas proglasiti fašistima, ali šahovnice i Pavelićeve slike su hrvatska, a ne fašistička ikonografija. Branitelji Domovinskog rata pod tom su ikonografijom ratovali', naglasio je Matanović.

Već 5. prosinca HODB za članove najavljuje misu u počast prosinačkim žrtvama iz 1918, a za 28. prosinac, na dan smrti Ante Pavelića, organizirat će se misa u zadarskoj crkvi Svetog Ivana.

Matanović tvrdi da će HODB samo u Zadarskoj županiji imati oko 1.500 članova, jer su im se navodno priklonili brojni branitelji.

HODB je od zadarske gradske uprave zatražio prostor za rad, a Matanović upozorava da imaju pravo po gradu nositi ustaške odore, jer tako stoji i u njihovom Propisniku, a HODB je uredno registriran u Uredu državne uprave.

Ako je točno da je takva udruga registrirana u državnoj upravi postavlja se pitanje tko je to odobrio i što je s navodnom nultom stopom tolerancije prema zločinačkim režimima, kojom je glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec opravdavao privođenje mladog Dubrovčanina, jer se na njegovoj Facabook grupi našla fotomontaža premijera Sanadera u nacističkoj uniformi.