ČEMU ONDA PRIJEPORI?

Josipović nema ništa protiv 4. prosinca

28.07.2011 u 22:35

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas u razgovoru za Medija servis kako nema ništa protiv toga da se parlamentarni izbori održe 4. prosinca i da ne vidi razlog zašto su se oko toga stvarali prijepori

'Možda se zaista pokaže da je to, vrlo vjerojatno će to tako biti, jedan dobar datum i ne vidim razloga da su se oko toga stvarale takve tenzije', kazao je predsjednik.

Vezano uz raspravu o datumu izbora, Josipović je rekao da je dio dobrih demokratskih običaja da se o konkretnom datumu razgovara s vladajućom i oporbenom ekipom.

Upitan je li mu žao što se upuštao u raspravu u vezi s izborima, Josipović je odgovorio negativno, ustvrdivši da se neke stvari moraju raščistiti kako bi javnost imala punu informaciju. Kazao je da ne vidi što je bilo sporno oko datuma izbora, objasnivši da je njegova jedina briga bila da se osigura dovoljna odvojenost izbornog od referendumskog procesa.

Upitan hoće li se uskoro sastati s premijerkom Kosor kako bi se smirila politički scena, rekao je da je uvijek za suradnju.

Komentirajući optužbe iz HDZ-a da se predsjednik ne smije biti dio predizborne kampanje, Josipović je pozvao sve stranke da ga ne uvlače u predizbornu kampanju.

Vezano uz pristupanje Hrvatske EU, predsjednik je rekao da bi možda bilo bolje da se pristupni ugovor potpiše nakon izbora, ali da potpisivanje prije izbora treba prihvatiti ako se radi o normalnom slijedu događaja.

Upitan jesu li vladajući održavanje referenduma za ulazak u EU i parlamentarnih izbora složili državnički ili vladajući, rekao je da je zadaća sviju, bez obzira na stranačku boju, da podrška EU bude maksimalna.

'Možemo razmišljati je li sretno da se potpisivanje događa negdje oko izbora. Možda je bolje da se potpisivanje ugovora održi nakon izbora ali i ako bude prije, ja sam rekao da bi volio da se ugovor potpiše što prije, to je nacionalni interes', kazao je Josipović. No, ustvrdio je da se jako griješi i šteti državi ako netko kalkulira da potpisivanje ugovora ali i druge europske događaje upregne u stranačke svrhe. Predsjednik vjeruje da toga neće biti i da sve velike političke stranke prepoznaju sudbinsku važnost članstva u EU i da to neće zlorabiti.

Na pitanje hoće li moguće potpisivanje ugovora uoči same izborne šutnje biti vjetar u leđa predsjednici HDZ-a, rekao je da to ne može procijeniti. Ako je taj vjetar u leđa dio normalnog procesa i ako nije rezultat zloporaba onda je to uredu, rekao je.

'Važno je da se taj slijed događaja ne zloupotrebljava svjesno', odgovorio je Josipović.

Upitan ima li HDZ pravo znati je li pod istragom, rekao je da je siguran da će državni odvjetnik postupiti u skladu sa zakonom, dok je upitan može li se očekivati istragu protiv HDZ-a kao pravne osobe rekao da je Zakon o odgovornosti pravnih osoba jasan i da će o tome hoće li bilo koja stranka doći pod udar tog zakona odlučiti Državno odvjetništvo.

Josipović je izvijestio da je dobio prijedlog vlade za više veleposlaničkih mjesta i najavio da će sa svim kandidatima obaviti razgovor te da do 15. rujna dati mišljenje o svim prijedlozima pri čemu će nastojati da se ne promovira ničiji stranački interes.

Vezano uz sutrašnju sjednicu Ustavnog suda koji odlučuju o ustavnosti Zakona o nacionalnim manjinama kojim se SDSS-u jamči tri saborska mandata, predsjednik je rekao da sud treba pustiti da donose pravorijek bez ikakvog utjecaja sa strane i da je uvjeren da će Ustavni sud odlučiti neovisno o takvim pritiscima.