Hrvatska RASIZAM U GRADSKOM GLASILU

Veleposlanik BiH: 'Očekujem da Makarani Ćurkoviću očitaju bukvicu'

  • Autor: V.Brkulj
  • 28.7.2011 13:35:13
  • 28.7.2011 12:25:49

Nakon što je na tekst pod naslovom 'Gosti koji su višak' objavljenom u tjedniku Makarsko primorje, koji je u vlasništvu Grada Makarske kojim upravlja HDZ, reagirao predsjednik RH Ivo Josipović, oglasio se i veleposlanik BiH u RH Vladimir Raspudić

U tekstu, o kojem je tportal.hr jučer pisao, izvršni urednik tjednika Ivo Ćurković o gostima BiH piše kao 'o kampanjcima koji smetaju, ali koje se ne može izbjeći i eliminirati' i zapravo ih tretira kao goste drugoga reda, koji ni obavljanje nužde ne plaćaju jer to, prema njegovu mišljenju, obavljaju u moru.

Zakašnjela isprika

Brojni medijski napisi potaknuli su i upravu Grada Makarske da se oglasi o incidentu koji je izazvao tekst u listu u njihovu vlasništvu. U priopćenju objavljenom na stranicama Grada između ostalog stoji kako Grad Makarska ne utječe na uređivačku politiku Makarskog primorja te kako je članak u njemu isključivo stav autora Ive Ćurkovića koji u jakoj mjeri osuđuju. 'Gosti iz Bosne i Hercegovine oduvijek su bili tradicija makarskog turizma, najvjerniji i uvijek dobrodošli u našem gradu, Makarska im je oduvijek bila dobar domaćin, a tako će biti i ubuduće.' Ostaje samo pitanje bi li se Grad o svemu oglasio da mediji - Makarska kronika, tportal.hr, Index.hr i Jutarnji list - nisu pisali o Makarskom primorju, jer da su htjeli, mogli su to učiniti odmah nakon što je broj objavljen. A to je bilo prije osam dana.

'Osjećam potrebu da zahvalim svim portalima u Hrvatskoj, koji su zauzeli stav o primitivnom napisu urednika Makarskog primorja. S obzirom da imam brojne upite od strane medija, tijekom dana poslat ćemo otvoreno pismo na adrese redakcija u Hrvatskoj, ali i u BiH.

Geneza dolaska gostiju iz BiH na Makarsku rivijeru mi je dobro poznata jer sam dugi niz godina bio šef agencije Kompas koja je goste dovodila u Makarsku.

Činjenica je da su BiH gosti slabije platežne moći, ali su godinama punili hotele i privatni smještaj i sad se našao jedan, kojeg ne mogu nazvati gospodinom, koji osjeća određenu mržnju. On bi htio da Makarska preko noći postane elitno turističko odredište, a nije svjestan da je dijalektika u pitanju', kazao je Raspudić.

Veleposlanik ne dvoji da je članak u Makarskom primorju prouzročio štetu, ali isto tako vjeruje da je stav iznesen u gradskom glasilu stav pojedinca.

'Vjerujem da je to pojedinačan slučaj jer Makarani su poznati kao gostoljubivi ljudi i očekujem da će oni Ćurkoviću očitati bukvicu', zaključio je Raspudić.

Uz Veleposlanstvo BiH zgražanje napisom u Makarskom primorju izrazilo je i Ministarstvo turizma koje u dopisu poslanom medijima izražava stajalište 'kako su svi naši gosti dobrodošli, neovisno o zemlji iz koje dolaze, te da ne postoje gosti prvog i drugog reda, a prema svima njima se mora jednako postupati'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još