JANDROKOVIĆ:

'Sve susjedne zemlje trebaju ući u EU'

06.07.2011 u 22:16

Bionic
Reading

Bitan element politike hrvatske vlade i HDZ-a je da se susjedne zemlje nakon ispunjenja zadanih uvjeta pridruže Europskoj uniji (EU) jer je to jamstvo stabilnosti regije i gospodarskog napretka, izjavio je u srijedu potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija na raspravi o perpektivi proširenja EU-a na europski jugoistok

'Hrvatska vlada i HDZ smatraju da sve susjedne zemlje koje ispune uvjete trebaju postati članice Europske unije i NATO-a....to je bitan element naše politike. To je članstvo jamstvo stabilnosti regije i gospodarskog napretka', rekao je Gordan Jandroković na okruglom stolu 'Perspektive proširenja EU-a na zemlje jugoistočne Europe' u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade Konrad Adenauer.

Prema Jandrokovićevim riječima, 'naš je interes da su zemlje susjedstva stabilne i da uspješno nastave reformske procese'. Podsjetio je da je Hrvatska svim susjedima ustupila prijevod europske pravne stečevine te da se radi o projektu vrijednom osam milijuna eura.

Govoreći o hrvatskom pregovaračkom procesu kazao je da se taj golemi posao po 'obimu i složenosti' može usporediti sa stvaranjem hrvatske države.

'Pregovori su završili i sada se okrećemo novoj fazi razvoja hrvatske države', poručio je Jandroković. Kazao je da je prvo desetljeće hrvatske državnosti bilo obilježeno borbom za neovisnost i pobjedom u ratu, drugo desetljeće euroatlantskim integracijama a da treće desetljeće mora biti posvećeno izgradnji institucija, snaženju gospodarstva i jačanju međunarodnog položaja Hrvatske.

Reinhard Wessel, voditelj Ureda za Hrvatsku Zaklade Konrad Adenauer, kazao je da je Hrvatska u procesu integracije prošla 'trnovit put, jedinstven u procesu proširenja', ali da je još čeka dug put do pune integracije. Zaklada u Hrvatskoj djeluje od 2000. godine. Podržava izgradnju i nadogradnju demokratskog društva i pravne države te socijalnog tržišnog gospodarstva.