TRUJE DUGU RESU

Inspekcija zatvorila Pataftinu spalionicu otpada

06.07.2011 u 18:19

Bionic
Reading

Na temelju nalaza zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba o fizikalno-kemijskim svojstvima otpada za toplinsku obradu uzetim u pogonu (varaždinske) tvrtke T7 Vis u Dugoj Resi inspekcija zaštite okoliša naredila je privremenu zabranu djelatnosti gospodarenja otpadom u tome pogonu jer se ne obavlja u skladu s dozvolom, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Zabrana je naređena 'usmenim rješenjem 1. srpnja 2011.', piše u priopćenju. Kako se navodi, u tijeku inspekcijskog nadzora zapečaćen je ventil u crpnoj stanici čime se onemogućuje uporaba otpadnih ulja za spaljivanje. Privremena zabrana bit će na snazi dok tvrtka ne ispuni uvjete propisane dozvolom koju je izdalo ministarstvo, tj. dok ne uspostavi neprekinuto mjerenje emisija onečišćujućih tvari u zrak na području pogona i ne počne rabiti energente u skladu s dozvolom.

Nalaz zagrebačkog zavoda za javno zdravstvo 'Andrije Štampara' pokazuje da tvrtka T7 Vis u Dugoj Resi spaljuje otpadna ulja u stopostotnom omjeru, a dozvolom ministarstva dopušteno je spaljivanje 40 posto otpadnih ulja, a ostalo uz neki drugi energent, na primjer loživo ulje.

Inspekcija zaštite okoliša već je u nadzoru od 14. lipnja 2011. naredila da se djelatnost uskladi s dozvolom i osigura stalno mjerenje ispuštanja onečišćujućih tvari u zrak. Obavljena su i dva mjerenja emisije teških metala dioksina i furona u lipnju i srpnju ove godine i čeka se nalaz.

U tijeku je priprema dokumentacije za pokretanje prekršajnog postupka, a inspekcijski se nadzor nastavlja, navodi se u priopćenju.
T7 Vis u vlasništvu je Davora Patafte koje se nalazi u pritvoru zajedno s varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom. USKOK ih sumnjiči da su malverzacijama pri kupnji i prodaji nekretnina oštetili grad Varaždin za 29 milijuna kuna.