rasprava u saboru

Pokrenule se stvari, onečišćen zrak u Slavonskom Brodu 'na tapetu'

16.02.2024 u 13:58

Bionic
Reading

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva Mile Horvat rekao je u petak kako je Slavonski Brod, koji godinama ima problema sa zagađenjem zraka, napravio akcijski plan poboljšanja kvalitete zraka, odnosno kako se "stvar pokrenula“

Plan je propisao vrlo ozbiljne mjere, one će se pratiti i kroz dvije godine će se vidjeti pridonose li smanjenju razine onečišćenja, rekao je Horvat u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti zraka.

Naglasio je kako je grad nakon dvije godine dužan o tome objaviti izvještaj u svom službenom glasilu kako bi građani bili upoznati s učincima propisanih mjera.

Horvat je time odgovorio Ljubici Maksimčuk (HDZ), Marini Opačak Bilić (NZ) i Ružici Vukovac (PH) koje su izrazile zabrinutost kvalitetom zraka u Brodu, zanimajući se što nadležni čine da se ona poboljša?

Naglasio je i kako su gradovi, koji su imali obvezu izraditi akcije planove poboljšanja kvalitete zraka, ozbiljno shvatili obvezu.

Akcijske su planove donijeli Zagreb, Brod, Kutina i Sisak, naveo je Horvat u raspravi da se izmjeni Zakon o zaštiti zraka i omogući efikasniji inspekcijski nadzor pomorskih objekata tj. brodova u dijelu dokumentacije koja se odnosi na smanjivanje emisija onečišćujućih tvari s brodova.

Objasnio je da su to dodatni uređaji i oprema koji kontroliraju razinu sumpora u gorivima koje koriste brodari.

Naši brodovi u lukama moraju koristiti sumpor do 0, 1 posto, a na otvorenom moru sa jedan posto koncentracije, kazao je državni tajnik te istaknuo kako glavnina naših brodara s tim nema problema, da će se to uglavnom ticati brodara iz trećih zemalja koji uplovljavaju u naše luke.

Zakonskim izmjenama stvara se i pravni okvir da Vlada donese uredbu koja će urediti praćenje emisije onečišćujućih tvari iz motora koji se ugrađuju u necestovne strojeve i vozila, tj. vozila koja imaju motore, ali se ne registriraju npr. šumska vozila, motorne pile.

Oni su emiteri oko 30 posto takvih emisija, a do sada su bili izvan evidencija, objasnio je Horvat.

Marin Miletić (Most) upozorio je kako je u luci Rijeka, u centru grada, preko puta bolnice za oboljele od tumora, nagomilan željezni otpad, pa pozvao ministra mora Olega Butkovića da ga čim prije makne. Kad će se maknuti to smeće iz centra i prestati trovanje građana, pitao je zastupnik.