ODUSTAJU OD TUŽBI

Varaždinske štediše dobile bi desetak kuna odštete

28.06.2011 u 21:16

Bionic
Reading

Štediše propale Štedno-kreditne zadruge Varaždinski cekin, nad kojom je prije jedanaest godina otvoren stečajni postupak u kojem je oko 1.500 vjerovnika potraživalo više od 100 milijuna kuna, neće uspjeti doći do traženih iznosa, pa dio odustaje od tužbi, usprkos ubrzanju postupanja na varaždinskom Općinskom sudu

Više od 700 vjerovnika sudskim je putem zatražilo isplatu tražbina nakon okončanja kaznenog postupka protiv čelnih ljudi Varaždinskog cekina: pokojne Jelice Štefić, koja je preminula u požeškoj kaznionici tijekom izdržavanja kazne, te Janeza Tobiasa, slovensko-hrvatskog državljanina nedostupnog hrvatskim pravosudnim tijelima nakon što mu je izrečena zatvorska kazna od pet i pol godina.

Da bi se riješile isplate vjerovnika, po desetak njih obuhvaćeno je sa 70-ak spisa koje su dobili na rješavanje gotovo svi suci varaždinskog Općinskog suda. Kako doznajemo u uredu predsjednika tog suda, nasljednici odgovornih osoba Cekina odgovaraju do visine naslijeđene imovine koju u slučaju Jelice Štefić čini manji novčani iznos te kuća, ali koja je u fiducijalnom vlasništvu banke. U Tobiasovom slučaju eventualna naplata je upitna zbog njegove nedostupnosti.

Zbog takvog stanja faktički nema imovine za naplatu tražbina štediša, pa mnogi već tijekom parnica povlače tužbe za isplatu nakon što shvate da bi po okončanju postupka mogli dobiti tek po nekoliko desetaka kuna.