SUDSKA BITKA

Pet novih kandidata u utrci za Ustavni sud

17.03.2009 u 08:33

Bionic
Reading

Za tri upražnjena mjesta u Ustavnom sudu u Sabor je pristiglo pet novih kandidatura – Miroslava Šeparovića, Miljenka Giunia, Mirka Klinžića, Srećka Jelinića i Mirjane Juričić

Sutkinja Upravnog suda Mirjana Juričić javila se i na prošli pozivni natječaj, ali nije dobila podršku Sabora. Nakon odluke Sabora, tražila je zaštitu svojih Ustavom zajamčenih prava od Upravnog suda, jer je ustanovila da izabrana kandidatkinja Slavica Banić nije u prijavi podnijela potvrde svih poslodavaca o karakteru posla kojeg je obavljala, zbog čega zapravo nije imala dokaze da ispunjava uvjete za sutkinju Ustavnog suda, piše Novi list

Upravni sud je uvažio zahtjev Mirjane Juričić i oborio odluku Sabora, a taj se predmet sad nalazi na Ustavnom sudu, jer je protiv te odluke Slavica Banić podnijela tužbu. Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec suspendirala je sutkinju Slavicu Banić, dok ne bude jasno i konačno riješeno pitanje njenog izbora. No, Mirjana Juričić je odlučila kandidirati se još jednom, pa sad može postati sutkinja i po starom natječaju, ali i po novom.

Interesantno je da za ulazak u Ustavni sud ima preporuku predsjednika Udruge hrvatskih sudaca, 15 ogranaka te udruge, kao i predsjednika Upravnog suda Ivice Kujundžića, koji je nedavno od policije tražio istragu curenja nacrta presude kojom je Upravni sud stao na stranu Mirjane Juričić protiv Sabora.

Zagrebački odvjetnik Miroslav Šeparović poznat je javnosti odavno, bio je i ministar pravosuđa tijekom devedesetih, šef HIS-a i zamjenik predstojnika UNS-a. Zbog aktivnosti u obavještajnoj zajednici bio je kratko vrijeme i pod sumnjama da je za vlastitu arhivu uzimao tajne dokumente službi. Kao odvjetnik neko je vrijeme zastupao generala Vladimira Zagorca, a najpoznatiji je po zastupanju generala Mladena Markača, optuženog pred haškim sudom. Šeparović je također član parlamentarnog Odbora za pravosuđe, te Vijeća za građanski nadzor sigurnosnih službi, a autor je i nekoliko stručnih knjiga iz područja građanskog prava.

Istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu Mirko Klinžić također nije novo lice među kandidatima za Ustavni sud. Već jednom odbijen od Sabora, bivši predsjednik zagrebačkog Općinskog suda opet se javio.

Miljenko Giunio također je stari kandidat za Ustavni sud. Kandidirala ga je Udruga pravnika u gospodarstvu Zagreba. Član je predsjedništva sudišta pri Hrvatskog gospodarskoj komori, te predsjedništva Hrvatske arbitražne udruge. Autor je brojnih publikacija i članaka.

Posljednji kandidat čija je kandidatura pristigla do jučer je profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku Srećko Jelinić. Riječ je o osobi koja je bila prvi predstojnik Vladinog Ureda za suradnju s haškim sudom, a danas je i arbitar pri brojnim sudovima diljem države.

Za tri mjesta u Ustavnom sudu ranije su se javili odvjetnici Branko Čižmek, Jadranka Kalebić i Milan Radaković, bivši sudac Tonči Majica, bivši saborski zastupnik Mato Arlović, državna službenica Jasmina Kovačević-Čavlović, te dvoje sudaca Ustavnog suda kojima ističe mandat, Agata Račan i Željko Potočnjak. Procjenjuje se da su najozbiljniji kandidati svakako ustavni suci Račan i Potočnjak, bivši zastupnik Arlović i bivši ministar Šeparović, a realne šanse za ulazak u Ustavni sud sigurno imaju i sutkinja Juričić, te odvjetnik Radaković.