Hrvatska SABOR O EUROPSKOJ UNIJI

'Jako su dobri izgledi da završimo pregovore do srpnja'

Iako bi se tek krajem lipnja definitivno trebalo znati kada će Hrvatska postati punopravna članica Europske unije, odnosno kada će zaključiti pregovore, i od vladajućih, ali i od dijela oporbe danas se, tijekom saborske rasprave o Izvještaju Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, moglo čuti uvjerenje da će Hrvatska članica postati 1. srpnja

'Mislim da je posljednji sastanak ministara vanjskih poslova država članica Europske unije, makar nije donio formalni datum pristupanja, širom otvorio vrata brzom završetku pregovora. Jako su dobri izgledi da se preostala poglavlja zatvore do kraja lipnja. Ako kojim slučajem neće, bit će koji tjedan kasnije, ali sasvim sigurno, ako ne u lipnju, onda u srpnju i sasvim sigurno ćemo potpisati ugovor o pristupanju tijekom poljskog predsjedništva', pokušao je zastupnike uvjeriti glavni pregovarač Vladimir Drobnjak.

Slično razmišlja i predsjednica Nacionalnog odbora, HNS-ova Vesna Pusić, koja je ipak podsjetila da mišljenje Europske komisije o napredovanju u Poglavlju 23 prije samo dva i pol mjeseca 'nije najbolje izgledalo', no da se sada situacija preokrenula.

'Mi smo sada u situaciji u kojoj nije dobiven datum okončanja pregovora, ali je sva prilika, iako ni to nije službeni datum, da će Hrvatska postati punopravna članicom 1. srpnja 2013. Konačni datum, odnosno konačnu potvrdu tog datuma dobit ćemo najvjerojatnije na sjednici Europskog vijeća 24. i 25. lipnja', kazala je Pusić.

Nadovezala se pritom da je u ovom trenutku od 35 poglavlja još pet ostalo za zatvoriti - Ribarstvo, Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava - te dva poglavlja koje uglavnom definira sama Europska komisija.

Saborski zastupnici u raspravi su pohvalili rad Nacionalnog odbora, ali i 'konsenzus najvažnijih političkih stranaka' oko pitanja ulaska u Europsku uniju. Pohvale na račun Nacionalnog odbora, Vlade, ali i samog Sabora iznio je i njegov predsjednik Luka Bebić, koji je u jednoj od rijetkih prilika sudjelovao u pojedinačnoj raspravi. No, iako je pohvalio dosadašnji rad na usklađivanju zakona i provođenju reformi, Bebić je kazao da nam sada predstoji važan posao obavještavanja i informiranja javnosti i građana.

'Imat ćemo i nekih problema kada uđemo u Europsku uniju i mislim da su naši građani spremni da te probleme čuju, da se s njima suoče i da onda nakon svih aspekata koje treba sagledati mogu suvereno i odgovorno odlučiti na referendumu. Naša kampanja treba biti pozitivna, ali mislim da smo dužni javnosti predočiti i one aspekte koji baš nisu uvijek u ružičastom spektru', zaključio je Bebić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još