DEBAKL I SRAMOTA

Nacistički pozdrav u centru Zagreba, nitko nije priveden!

29.04.2011 u 12:10

Bionic
Reading

Unatoč najavljivanom 'najvećem prosvjedu koji je hrvatska javnost vidjela od okupljanja za Radio 101', na prosvjedu pod nazivom 'Stari i mladi zajedno', održanom na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, okupilo se tek 200-tinjak prosvjednika, uglavnom umirovljenika

Razočarenje slabim odzivom građana, ali i činjenicom da su na prosvjed došli stari bez mladih, priznali su i neki od govornika. Nekima od njih, poput Deana Golubića, prosvjed je ipak bio još jedan dokaz izlaska naroda na ulice kako bi iskazao svoje nezadovoljstvo.

'Došlo je vrijeme hrvatskog naroda koji će reći vladajućoj eliti da je njihovoj tiraniji kraj. Ovo je godina u kojoj je hrvatski narod izašao na ulice zbog lošeg života, nezaposlenosti, gladi, prodaje državnih interesa i hrvatskih generala. Izašli smo na ulice poručiti im da je – kraj. Vrijeme je da odu i nikad se ne vrate. I bez obzira što nas nije došlo 100.000, bit će nas više idući put', poručio je u vatrenom govoru Golubić, jedan od koordinatora tzv. Facebook prosvjeda, zapravo njihove ekstremno desne frakcije, i bivši član mladeži HDZ-a.

Zajednički prosvjed na Jelačićevom trgu, uz 'fejsbukovce', organizirali su Blok Umirovljenici zajedno i Sindikat hrvatskih seljaka. Upravo je seljački vođa Tomislav Pokrovac pozvao građane na jedinstvo i masovnost, ali i izrazio ogorčenje malim brojem prosvjednika. 'Kako su nam ukrali izbore, tak su nam ukrali i prosvjed. Ipak ovo shvatite kao pokaznu vježbu onoga što će uslijediti, jer nešto moramo promijeniti. Više se ovako ne može živjeti', rekao je Pokrovac. Upozorio je da se seljacima posljednjih dana retroaktivno smanjuju poticaji i traži povrat novca te podsjetio i da su umirovljenicima primanja umanjena. 'Svoje plaće nisu dirali. Kad odu u zatvor, sve ono što su ukrali, morat će vratiti, a poslije će dobiti posao i 1.500 kuna plaće. To će im biti najveća kazna', najavio je Pokrovac.

'Imamo Hrvatsku, ali nemamo ponos, dostojanstvo i osmjeh na licu. Stari i mladi opljačkani su i prevareni. Prošlost i sadašnjost ukradena je umirovljenicima, a budućnost mladima. Zato smo ovdje da vladajućima kažemo 'Odlazite!' a oporbi 'Ne dolazite'! Ovo je hrvatski ustanak na kojem ćemo reći da želimo promjene, a ne samo zamjene', poruka je Zlatka Klarića, koji je govorio u ime Akcije socijaldemokrata Hrvatske, Zajednice nezaposlenih i Bloka Umirovljenici zajedno.

Na kraju prosvjeda, obojenog domoljubnim pjesmama, prosvjednici su ponovno pozvani na Jelačićev trg u nedjelju, na Praznik rada.

'Prvomajsku kolonu neće voditi ni sindikalisti, ni političari, nego narod. Došlo je vrijeme da narod povede Hrvatsku u svijetlu budućnost', poručio je na kraju prosvjeda Dean Golubić te pozvao građane na središnji zagrebački trg u nedjelju, 1. svibnja, u 10.30 sati.

Prosvjed je, uz jako loš odaziv, obilježio i ispad nekolicine mladića koji su 'pozdravljali' nacističkim pozdravom. Kako doznajemo od Policijske uprave zagrebačke, za vrijeme i nakon prosvjeda nitko nije priveden, a objavljene fotografije mladića koji su podigli ruke u nacistički pozdrav mogle bi policiji poslužiti u smislu identifikacije i privođenja dotičnih mladića. Inače, za to kazneno djelo policija je dužna postupati po službenoj dužnosti, a ne samo po nečijoj prijavi.