OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

Varaždin kao održivi grad

22.04.2011 u 15:30

Bionic
Reading

Održivi razvoj, princip kod kojeg se zadovoljavaju potrebe zajednice bez ugrožavanja mogućnosti da iste na kvalitetan način zadovolje i buduće generacije, trebao bi postati, po uzoru na neke druge sredine u Europi, i temelj urbanističkog i svekolikog razvoja grada Varaždina. Za to se zalažu arhitektice Antonija Bogadi, Maja Kireta i Emilija Vlahek iz Društva arhitekata Varaždin, koje su zbog toga osmislile projekt Održivi Varaždin

'Naš je cilj da Varaždin postane vodeći grad u regiji u pogledu strategije razvoja sukladno principima održivog razvoja, odnosno primjer održivog grada, kao što su to regija Limburg u Nizozemskoj ili grad Malmö u Švedskoj, koji se smatra najboljim gradom održivog razvoja u svijetu. To je sveučilišni i konferencijski grad puno parkova i bicikala, no još važnije je se njegov razvoj temelji na korištenju obnovljivih izvora energije, energetskoj učinkovitosti, oporabi otpada i sličnim principima. Zahvaljujući tome, izbjegava se uobičajeni 'linearni metabolizam' kod kojeg urbane sredine ulaze fosilna goriva, a izlazi neiskorišteni otpad. Umjesto toga stvara se 'kružni metabolizam' urbanih sredina koje same zadovoljavaju većinu svojih potreba, bez negativnih posljedica na okolinu i ljude', pojašnjava Antonija Bogadi

Ovakav razvoj, kako dodaje Emilija Vlahek, sukladan je cilju zemalja članica Europska unija da do 2020. godine 20 posto energije dobivaju iz obnovljivih izvora energije, odnosno da u istom postotku uštede energiju te smanjenje emisije stakleničkih plinova.

IZRADA PILOT PROJEKATA

Nakon povezivanja te educiranja partnera radi oživotvorenja projekta Održivi Varaždin, predviđa se izrada i realizacija odabranih pilot projekata.

Kako bi to moglo izgledati, vidi se na primjeru revitalizacije napuštenog vojnog kompleksa u Optujskoj ulici, koji je početkom godine predstavljen na izložbi Društva arhitekata Varaždin.

'Postojeće objekte ne bismo rušili, izuzev uistinu dotrajalih, već iskoristili za nove sadržaje. Na tom prostor predviđamo zone javnog sadržaja, stanovanja, rekreacije te zelenu zonu. U njima smo, sukladno principu samoodrživosti, predvidjeli parkove, ali i voćnjake i vrtove, više staza za rekreaciju i sportske terene.

Stambeni prostori, kao i uredski koji se također nalaze na istoj lokaciji, opremljeni su solarnim kolektorima, a s njih se skuplja kišnica, dok se otpad iz njih tretira već u samom naselju', ističe Bogadi, napominjući da takva sredina ne samo da može stvarati resurse za sebe, nego i viškove.

'U razvoju Varaždina i do sada se isticalo da se treba paziti na održivost, no ideje nikad nisu sustavno obuhvaćene niti prezentirane. Upravo tu prazninu želimo popuniti našim projektom 'Održivi Varaždin – od koncepta do prakse' kojim želimo unaprijediti životni i radni prostor građana u samoodrživoj sredini koja će se temeljiti na usklađenosti interesa korisnika, očuvanju okoliša, društvenoj odgovornosti i ekonomskoj isplativosti', pojašnjava Vlahek, dodajući da je projekt već naišao na dobar prijem u gradskoj upravi, dok je partnerstvo već ostvareno s Društvom arhitekata Varaždin i Razvojnom agencijom Sjever DAN.

Da bi uspio tako smjeli, ali dostižan projekt, kako napominje Vlahek, najprije je nužno, uz prihvaćanje smjernica i povezivanje partnera, vidjeti najbolje primjere iz svijeta, odnosno na njihovim iskustvima učiti kroz radionice, seminare, konferencije i tome slično.

'Takvim osposobljavanjem ne bi bili obuhvaćeni samo projektanti, nego i investitori, gradska uprava, dobavljači, izvođači i korisnici. Troškovi ne bi trebali biti prepreka za ostvarenje projekta, budući da održivost nije teret nego pokretač razvoja. Sve je više poduzetnika koji postaju svjesni da poslovna politika temeljena na održivom razvoju, može stvoriti konkurentsku prednost i dodatni profit. Uz njih, prvenstveno računamo na velike mogućnosti financiranja iz fondova EU-a koji potiču projekte poput našeg. To bi trebalo iskoristiti, za što je nužno već sada krenuti s prvim koracima', upozorava Vlahek u vezi projekta koji će kolegama iz varaždinskog Društva arhitekata biti predstavljen 4. svibnja u palači Hertzer.