PORUKA IZ VELEPOSLANSTVA

Japanci su 'duboko dirnuti' suosjećanjem Hrvata

16.03.2011 u 13:01

Bionic
Reading

Nakon stravičnog potresa od devet stupnjeva po Richterovoj ljestvici koji je pogodio Japan, tsunamija koji je uslijedio i nemalih problema oko nuklearnih elektrana u toj zemlji, oglasilo se japansko veleposlanstvo u Hrvatskoj te zahvalilo hrvatskim građanima na izrazima sućuti i suosjećanja

Priopćenje koje je danas upućeno hrvatskim medijima iz japanske ambasade prenosimo u cijelosti:

11. ožujka 2011. u 14:46 sati izuzetno snažan potres jačine 9.0 stupnjeva, s epicentrom pod morem uz obalu Sanriku, pogodio je Japan. Potres je uvjetovao neizmjerna razaranja širokog područja regije Tohoku u sjeveroistočnom dijelu Japana. Nakon potresa uslijedio je jak tsunami naknadno uzrokujući ogromne štete na već pogođenim područjima, prvenstveno u prefekturama Iwate, Miyagi i Fukushima. Broj stradalih još nije konačan, no očekuje se kako će premašiti brojku od 10.000. Mnogi ljudi ostali su bez domova i imovine.

Trenutni prioritet je sprečavanje nuklearne opasnosti i radijacije zbog nesreća u nuklearnoj elektrani Fukushima. Nove informacije mogu se dobiti na internetskim stranicama predsjednika Vlade Japana.

U ovim teškim trenucima Veleposlanstvo Japana duboko je dirnuto velikim brojem elektroničke pošte i telefonskim pozivima hrvatskih građana koji izražavaju svoju sućut i dijele našu zabrinutost, cvijećem i svijećama koje građani ostavljaju pred zgradom Veleposlanstva, kao i nesebičnom potporom hrvatskih državljana stanovnicima pogođenih područja.

Potpora područjima pogođenima potresom može se ostvariti direktnim uplatama Japanskom Crvenom križu ili donacijama Hrvatskom Crvenom križu. Upute se mogu naći na internetskim stranicama Veleposlanstva Japana.

Knjiga sućuti bit će otvorena za javnost u Veleposlanstvu Japana od 16. do 23. ožujka 2011. od 09:00 do 17:00 sati, osim subote i nedjelje.