SPORNI POREDAK JEZIKA

HRT nije falsificirao nego premontirao papinu čestitku

24.02.2011 u 11:41

Bionic
Reading

Hrvatska radiotelevizija izvrnula je redoslijed riječi u papinoj poslanici 'Urbi et orbi' na Božić 2010, ustvrdio je predsjednik novoosnovane Udruge pretplatnika HRT-a Zdravko Vladanović

On tvrdi da je papa Benedikt XVI. u originalnoj verziji božićnu čestitku uputio najprije na hrvatskom, zatim na slovenskom, a potom na srpskom jeziku.

'Takva čestitka mogla se čuti i u 'Dnevniku' HRT-a u podne, 25. prosinca 2010. godine, da bi u 19.30 sati urednik 'Dnevnika' Zoran Šprajc razmontirao tih desetak sekundi govora i posložio ih neuobičajenim redoslijedom – najprije na slovenskom, zatim na srpskom, a tek onda na hrvatskom jeziku', kazao je Vladanović.

O svemu je, kaže, pokušao obavijestiti HRT, ali na korisnički broj navodno mu se nitko nije javljao.

Kako bismo riješili nedoumice oko rasporeda jezika u papinoj božićnoj čestitki, zatražili smo pomoć HRT-ove Službe za odnose s javnošću, gdje su nam objasnili da se ne radi ni o kakvom 'falsificiranju papine božićne čestitke', kao niti o 'božićnoj manipulaciji' HRT-a, već o drukčijoj montaži zbog tehničkih uvjeta.

'U 'Dnevniku' u 19.30 papina čestitka, u sklopu apostolskog blagoslova 'Urbi et orbi', prenesena je u formi čitane vijesti koja je bila pokrivena slikom i tonom s mjesta događaja. Ne bi li taj ton, tj. samu čestitku gledatelji mogli uistinu i čuti, bilo je potrebno da se čestitka ne preklapa s čitanjem voditelja u studiju, tj. da se upravo taj dio tona čuje nakon što voditelj pročita vijest', doznali smo od glasnogovornice HTV-a Doroteje Lazanin Jelenc

Istaknula je kako je montiranjem priloga na taj način gledateljima omogućeno da što bolje čuju papinu čestitku.

'Budući da su urednici vijest odlučili objaviti upravo u formi čitane vijesti, ovo je bio jedini način da se gledateljima ne uskrati čestitka. HRT žali ukoliko je netko ovaj postupak protumačio na bilo koji drugi način, jer je u konkretnom slučaju riječ o sasvim uobičajenom, svakodnevnom postupku svakih vijesti, svih televizija svijeta', poručila je Dorotea Lazanin Jelenc.

Zaključila je kako je pitanje odluke o formi objave određene vijesti stvar uređivačke politike, o kojoj HRT raspravlja unutar kuće i na Programskom vijeću.