HVIDRA O PURDI

Đakić okrenuo ploču i kritizirao stranačku šeficu

27.01.2011 u 15:24

Bionic
Reading

Iako je vukovarski branitelj Tihomir Purda uhićen prije točno 20 dana, Hvidra je tek danas odlučila povući odlučniji potez koji se od nje očekivao i ranije. Predsjednik Josip Đakić traži povlačenje hrvatskog veleposlanika iz Beograda i najavljuje prosvjede u režiji Hvidre. No prije tjedan dana govorio je sasvim drugačije

'Ministar i premijerka povukli su prave poteze da se pomogne Purdi; nepotrebno je bančiti na ulici. Ako diplomatski način ne urodi plodom, mi ćemo napraviti prosvjed kako treba', rekao je 20. siječnja za tportal  odgovarajući na naše pitanje zašto je nakon Purdinog uhićenja izostala reakcija Hvidre.


Nakon uhićenja vukovarskog branitelja, kojeg je srbijansko tužiteljstvo stavilo na tjeralicu Interpola zbog navodnih iskaza koje su branitelji Vukovara davali u srbijanskim logorima pod prijetnjama batinama, a temeljem kojih je Purda osumnjičen zbog ubojstava ranjenih neprijateljskih vojnika, Hvidra je reagirala tek priopćenjem.

Nakon 20 dana Đakić okreće ploču, najavljuje oštru reakciju, doduše zakašnjelu, izlazak na ulice te povlačenje veleposlanika. Ako su premijerka i ministar pravosuđa povukli prave poteze, kako se Đakić prije tjedan dana izrazio, čemu onda prosvjedi i oštre diplomatske mjere?

Hvidra će u četvrtak tražiti povlačenje hrvatskog veleposlanika iz Beograda u Zagreb na konzultacije i zamrzavanje diplomatskih odnosa sa Srbijom. Đakić ide i dalje pa najavljuje da će tražiti ostavku ministra pravosuđa ako Purda bude izručen Srbiji.

'Sve što je učinila predsjednica Vlade i ministar nije naišlo na plodno tlo ni u BiH ni u Srbiji i stoga smo se obavezni jasno očitovati što to stoji u optužnicama iz 1992. koje je tada pisala Savezna Republika Jugoslavija', rekao je Đakić.

Đakić je rekao da je posebice zgrožen šutnjom udruga za zaštitu ljudskih prava, poput Amnesty Internationala, koji se nije oglasio nakon jasna očitovanja hrvatskog Državnog odvjetništva da nema nikakve sumnje na račun Purde. To zabrinjava i to su ta mjerila koja takvu i takve organizacije bacaju u koš za smeće, izjavio je.

Pozvao je sve članove Hvidre da se u subotu odazovu na najavljen prosvjed branitelja u Vukovaru pod nazivom '12 i 5' u povodu slučaja Purda.