SVAĐA OKO 1,4 MILIJARDE KUNA

Đakić u ime HVIDR-e napao zagrebačku HVIDR-u

24.02.2009 u 15:29

Bionic
Reading

Predsjednik Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić osudio je neargumentirane i neprovjerene izjave predsjednika zagrebačke HVIDR-e Ivana Pandže te drugih predstavnika zagrebačke HVIDR-e da je hrvatska Vlada 'uzela oko 1,4 milijarde kuna iz Fonda hrvatskih branitelja (FHB)'.

Čelnici HVIDR-e osudili su i njihove najave, izrečene prekjučer na konferenciji za novinare, kako će Sudu za ljudska prava u Strasbourgu tužiti hrvatsku državu jer tvrde kako sustavno onemogućuje da branitelji preuzmu upravljanje svojom imovinom i Fondom hrvatskih branitelja.

HVIDR-a iza takvih izjava ne stoji, istaknuo je Đakić na današnjoj konferenciji za novinare te dodao da je zbog takvih izjava Predsjedništvo te udruge pokrenulo stegovni postupak protiv Pandže na Sudu časti HVIDR-e te da mu prijeti isključenje iz članstva udruge.

Naglasio je da su Pandžine ocjene o stanju FHB-a neistinite te da je riječ o potezu radi rušenja tog fonda.

Na pitanje mogu li te izjave potaknuti branitelje da prodaju svoje udjele, Đakić je odgovorio da se to svakako može dogoditi i pozvao branitelje da nikako ne prodaju svoje udjele. Istaknuo je da se FHB - ako se proda više od 51 posto braniteljskih udjela - po Zakonu gasi. Rekao je kako je oko 31 posto branitelja dosad prodalo svoje udjele te dodao da je FHB još stabilan i da je stabilnost tog fonda bitna jer se iz njegove dobiti financira i Zaklada hrvatskih branitelja te Fond za stipendiranje djece hrvatskih branitelja.

Predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e Josip Periša također je osudio Pandžin prekjučerašnji istup i zamjerio mu što ne poštuje odluku Ustavnog suda po kojem je sadašnji Zakon o FHB-u u skladu s Ustavom.

Napomenuo je da je FHB drugi Vladin pokušaj da kroz oblik Fonda pomogne hrvatskim braniteljima pošto je prvi takav fond - Hrvatski domovinski fond, kojim je 90-ih upravljala HVIDR-a, propao.