NATJEČAJ ZA TERMINAL NA PLESU

Vlada daje zračne luke u koncesije

20.01.2011 u 14:50

Bionic
Reading

Vlada je predložila izmjene i dopune Zakona o račnim lukama prema kojem bi se omogućilo izdavanje koncesija za gradnju i upravljanje uslugama na aerodromima

'Osnovni razlog izmjena Zakona o zračnim lukama je odluka Vlade da se u izgradnja terminala Zračne luke Zagreb ide po modelu koncesije', rekao je ministar prometa Božidar Kalmeta koji je naglasio da je Zakon donesen 1998. godine i da se od tada nije mijenjao. Kako dosadašnji Zakon ne predviđa mogućnost koncesioniranja prilikom nadogradnje niti da se postojeće zračne luke daju u koncesiju, odlučilo se ići u izmjenu.

Drugi razlog, rekao je Kalmeta, usklađivanje je sa Zakonom o zračnom prometu i s direktivama Europske unije. 'Zakonom se određuje raspodjela koncesijske naknade koja će se dijeliti sukladno udjelima u zračnoj luci, a većinski suvlasnik je država - odnosno jedinica lokalne samouprave i županija na čijem se području nalazi zračna luka', objasnio je Kalmeta.

Premijerka Jadranka Kosor sat vremena prije najavila je da će se nakon donošenja ovog zakona po hitnom postupku raspisati natječaj za izgradnju terminala Zračne luke Zagreb.

Kalmeta kaže da se uvodi i mogućnost razvlaštenja kako bi se izbjegle mogućnosti zaustavljanja projekata. Koncesija na aerodrom i njegovih zemaljskih usluga neće se izdavati na rok dulji od 40 godina.

Koncesijom se stječe pravo graditi i upravljati zračnom lukom, što uključuje pružanje, koordinaciju i nadzor pružanja zemaljskih usluga ili pravo upravljanja zračnom lukom.

Vlada je donijela i uredbe prema kojima se definira se davanje turističkog zemljišta u koncesiju

'Radi se o 100 milijuna kvadrata na kojima je 400 hotela i 200 kampova. Oni taj prostor koriste, ali nikada nije bio u njihovom vlasništvu. Vlada je odlučila da je javni interes da to zemljište ostane u vlasništvu RH i da se njime raspolaže kroz koncesijski model', rekao je ministar turizma Damir Bajs

Bajs kaže da je smisao da koncesionari što duže i bolje rade na tom zemljištu kako bi bio što veći prihod. Naime, sredstva uplaćena kroz koncesije bit će vraćena u turizam.