KRIZA U BORBI PROTIV KORUPCIJE

USKOK potrošio novac za podmićivanje

23.02.2009 u 10:32

Bionic
Reading

U različitim sudskim postupcima trenutačno je 'zarobljeno' oko 400.000 eura što su ih USKOK-ovi pouzdanici u posljednje dvije godine pod budnim okom policijskih kamera podijelili korumpiranim liječnicima, poreznicima, sudskim vještacima, šefovima u Fondu za privatizaciju, policajcima...

Državni novac, koji je privremeno poslužio kao mamac za one čija pohlepa prelazi okvire plaće koju dobivaju iz proračuna, ne vraća se državi, niti se na bilo koji način njime može raspolagati sve dok se pravomoćno ne završe sudski postupci. Zauzet je stav da je on korist pribavljena kaznenim djelom koju se ne može zadržati, pa se vraća vlasniku - USKOK-u.

Budući da je Vlada 2007. godine USKOK-u odobrila oko pola milijuna eura gotovine kojom mogu raspolagati i koju mogu koristiti za različite akcije te da im je trenutačno oko 400.000 eura zamrznuto jer taj novac služi kao dokaz u različitim postupcima, ispada da im se u blagajni počinje stvarati propuh, otkriva Večernji list

Tako je svih 250.000 eura, što su ih USKOK i policija još u prvoj polovici 2007. preko svojih pouzdanika podijelili korumpiranim potpredsjednicima Fonda za privatizaciju, i dalje netaknuto u zapečaćenim omotnicama, dok se pravomoćno ne završi suđenje. Novčanice koje je Joško Kuzmanić dao potpredsjedniku HFP-a Josipu Matanoviću imaju status dokaza i sastavni su dio sudskog spisa.

Identična je stvar sa 100.000 eura koji su u ljeto 2007. godine završili kod sudske vještakinje za financijska vještačenja, Anke Samardžić. Sud je vještakinju bio pozvao da da stručno mišljenje u jednom kaznenom postupku, a ona je iskoristila situaciju i Ivanu Viliću, okrivljeniku u tom postupku, ponudila dobar vještački nalaz, ali je zauzvrat tražila 100.000 eura.

On ju je prijavio policiji i USKOK-u te joj doista i dao traženi novac, ali označen. Protiv vještakinje je podignuta optužnica, ali Županijski sud u Splitu još nije zakazao nijednu raspravu, što znači da će ovih 100.000 još dugo biti u blokadi.

Budući da je riječ o označenom novcu, ne može se ni na koji način koristiti ni iznos od 35.000 eura koji je poslužio kao namješteno mito u nedavnoj akciji Dubai, u kojoj se hvatalo korumpirane zaposlenike Porezne uprave. Označavanje u pravilu znači da se, kada pouzdanik preuzima novac koji će predati osobi koja traži mito, popišu serijski brojevi i apoeni svih novčanica koje su prikupljene za podmićivanje.

O tome se sastavlja zapisnik u kojemu još stoji precizna naznaka kome se, gdje i kada novac treba predati, te da je svrha dokazivanje točno određenog kaznenog djela. Nakon što korumpirana osoba primi takav novac, u pravilu slijedi policijski pretres i oduzimanje eura ili kuna prije nego ih netko uspije potrošiti. Oduzeti novac se pregledava i ponovno se radi popis serijskih brojeva, kako bi se vidjelo da su to baš one novčanice s početka priče.