NESREĆA KRAJ ČIOVA

Propeler teško ozlijedio trudnu Slovakinju

11.07.2010 u 18:34

Bionic
Reading

U sudaru gumenjaka i jahte koji se dogodio danas kod Čiova teško je ozlijeđena 29- godišnja Slovakinja, izvijestilo je popodne Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Nesreća se dogodila kada je na oko 500 metara od obale gumeni gliser splitskih oznaka, koji je najvjerojatnije naletio na val i iz kojeg su ispale dvije osobe, nastavio vožnju u krug i udario u motornu jahtu koja mu je prilazila u namjeri da ga zaustavi. Od siline udara u more je s jahte, koja je plovila pod njemačkom zastavom, pala trudna Slovakinja kojoj je propeler oštetio bedreni mišić lijeve noge. Prevezena je u KBC Split, gdje joj se na plastičnoj kirurgiji sanira ozljeda.

U priopćenju Ministarstva navodi se da je Lučka kapetanija Split u 12, 20 sati zaprimila dojavu od pomorske policije da se kod Okruga Donjeg - Čiovo u moru nalaze dvije osobe koje su ispale iz gumenjaka koji je zatim udario u jahtu u blizini i teško ozlijedio slovačku državljanku.

Upravljajući gumenim gliserom s plastičnim dnom, registarskih oznaka ST 6806, dužine 5,8 metara, vlasnik i voditelj Milan Novak iz Kaštel Lukšića sa suprugom Snježanom ispali su u more na oko 500 metara od obale najvjerojatnije naletjevši na val.

Gumenjak je nastavio vožnju u krug te u namjeri da ga se zaustavi prišla mu je motorna jahta "Smile", oznake AB-L 466 njemačke zastave u vlasništvu Klare Luise Peschel iz Njemačke kojom je upravljao njezin sin Horst Peschel.

Prilikom prilaženja gumenom gliseru došlo je do udara gumenjaka u jahtu "Smile" te je došlo do probijanja nadvodnog dijela trupa na lijevom boku, do uništenja pramčane plastike na gumenjaku te do probijanja dviju komora.

U more je s jahte od siline udara pala Anna Kajzerova (1981.), slovačka državljanka kojoj je propeler teško oštetio bedreni mišić lijeve noge.

Jahta "Panthalassia" duljine 49,7 m iz Velike Britanije iz mora je uz pomoć svog tendera izvadila Milana i Snježanu Novak, a Peschel je iz mora izvadio teško ozlijeđenu suprugu koja je trudna i zaplovio prema marini Baotić u Segetu. Do dolaska u Seget organizirana je hitna pomoć i ozlijeđena osoba je prebačena u KBC Split (Križine), gdje se trenutno na plastičnoj kirurgiji obavlja sanacija ozljede.

Na mjestu nesreće nalazi se brodica Lučke ispostave Milna, brod "Pojišan" Lučke kapetanije Split te kapetani ispostave iz Milne i Trogira koji obavljaju istražne radnje. Saslušan je Milan Novak kojem je uzet alkotest te je utvrđeno da nije imao nedopuštenu razinu alkohola.

U tijeku je saslušanje Horst Peschela, uviđaj na jahti "Smile" i na gumenjaku kojeg je plovilo kapetanije oteglilo na sigurno zbog opasnosti od potonuća, navodi se u priopćenju.