MATO MARKANOVIĆ

Najveći kooperant 3. maja utajio 89 milijuna kuna!

16.06.2010 u 13:42

Bionic
Reading

Zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, policija je danas kazneno prijavila Državnom odvjetništvu 53-godišnjeg Matu Markanovića, poznatog riječkog poduzetnika i najvećeg kooperanta brodogradilišta 3. maj, svojedobno i člana Nadzornog odbora 3. maja

Policija je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da je Markanović u svojstvu vlasnika i predsjednika uprave tvrtke iz Rijeke u razdoblju od 6. prosinca 2006. do 31. prosinca 2009. godine, odnosno u vrijeme neprekidne blokade žiroračuna tvrtke, izbjegavao podmirenje utvrđenih obaveza po osnovi poreza, doprinosa i drugih davanja.

Naplatu potraživanja navedene tvrtke obavljao je preko ugovora o cesijama koji su zaključivani između dužnika i druge riječke tvrtke, također u Markanovićevom vlasništvu, kao primatelja potraživanja.

Na taj je način oštetio proračun Republike Hrvatske, a tvrtki čiji je vlasnik pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 89.677.267,28 kuna, koliko iznose nepodmirene obaveze navedene tvrtke.

Policija ne navodi o kojim se tvrtkama radi, no najpoznatije Markanovićeve tvrtke su Teri-Crotek i Tekol-Teri, najveći kooperanti riječkog brodogradilišta 3. maj za izvođenje radova antikorozivne zaštite, te poduzeće Kompas koje se bavi proizvodnjom protupožarne opreme, nad kojim je nedavno otvoren stečaj zbog duga od pet milijuna kuna.

Markanović je u srpnju 2007. godine postao članom Nadzornog odbora 3. maja, a imenovalo ga je Ministarstvo gospodarstva. Godinu dana kasnije, nakon što je njegovu smjenu zatražio tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec, Markanović je podnio ostavku u NO.