PRESUDA ČETVORICI U OSIJEKU

Za 60 kg heroina 43 godine zatvora

07.05.2010 u 14:24

Bionic
Reading

U ponovljenom suđenju osječki Županijski sud proglasio je danas krivima četvoricu okrivljenika za zloporabu opojnih droga u slučaju krijumčarenja gotovo 60 kilograma heroina u siječnju 2008. i nepravomoćno ih je osudio na ukupno 43 godine i šest mjeseci zatvora

Optuženi Miroslav Dukić iz Novoga Sada osuđen je na 15 godina zatvora, Nezir Barjaktari na 20 godina, Alojz Vale iz Darde na pet godina i Damir Čupić iz Splita na tri godine i šest mjeseci zatvora.

Riječ je ponovljenom suđenju jer je Vrhovni sud, zbog proceduralnih razloga, ukinuo presudu iz prosinca 2008., a osim Čupića, kojemu je zbog priznanja kaznenog djela i neosuđivanosti kazna s pet godina zatvora smanjena na 3,5 godine, svi su okrivljenici dobili iste kazne kao u prvom suđenju.

Budući da je u pritvoru proveo dvije godine i četiri mjeseca, sudsko vijeće protiv optuženika Čupića odlučilo je ukinuti tu mjeru te će na slobodi čekati pravomoćnost presude. Protiv okrivljenika Dukića i Vale pritvor je produljen, a protiv Barjaktarija, koji je u bijegu i nedostupan je hrvatskom pravosuđu, određen je pritvor.

Optuženike se teretilo za krijumčarenje gotovo 60 kilograma heroina, vrijednog oko 15 milijuna kuna, koji su u siječnju 2008. godine preko graničnoga prijelaza Bajakova u kamionu s voćem prevezli u Hrvatsku, a zatim je zaplijenjen u tzv. 'akciji istok' kod baranjskoga mjesta Darde.

Sudsko vijeće ocijenilo je da je dokaznim postupkom, mjerama tajnog praćenja i iskazima svjedoka nedvojbeno utvrđeno da su optuženici počinili kazneno djelo zloporabe opojnih droga te da su okrivljenici Dukić i Barjaktari bili organizatori te skupine i upravljali njezinim aktivnostima.