KRIVOTVORENJE SLUŽBENE ISPRAVE

Završeno suđenje zastupniku Jeni Adamu

26.01.2010 u 12:56

Bionic
Reading

Izlaganjem završnih riječi optužbe i obrane na osječkom Županijskom sudu danas je završeno ponovljeno suđenje bivšem saborskom zastupniku mađarske nacionalne manjine Jeni Adamu, optuženom za zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, a Sudsko vijeće je odlučilo da će objaviti presudu 28. siječnja

Adam je u srpnju 2007. proglašen krivim za ta kaznena djela i nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, ali je Vrhovni sud, zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ukinuo presudu i vratio slučaj na ponovni postupak.

Optužnica osječkog Županijskog državnog odvjetništva teretila ga je da je, kao saborski zastupnik i predstavnik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, od Hrvatskog sabora dobio 257.000 kuna za svoje političke aktivnosti, od čega je 130.000 kuna potrošio za osobne potrebe i tako si pribavio protupravnu imovinsku korist. Teretilo ga se i da je, u nakani prikrivanja, nadležnom saborskom odboru podnio izvješće u kojem je lažno prikazao da je spomenuta sredstva potrošio za telefoniranje, putne troškove te dnevnice za domaća i inozemna putovanja, na kojima, prema mišljenju Državnog odvjetništva, zapravo nije bio.

Na današnjoj glavnoj raspravi Županijsko državno odvjetništvo je izmijenilo optužnicu i Adama sada tereti samo da je od sredstava koja je od Hrvatskog sabora dobio isključivo za svoj politički rad protuzakonito prisvojio 23.752 kune za otplatu nenamjenskoga kredita u Sonic banci, dok je 2.920 kuna potrošio za osobne potrebe koje nemaju veze s političkim aktivnostima. Tereti ga se ponovno da je u nakani prikrivanja sačinio neistinito izvješće Hrvatskome saboru, a zamjenik ŽDO-a Zvonko Kuharić ocijenio je da su ponovljenim postupkom dokazana kaznena djela iz optužnice te predložio da se optuženika proglasi krivim i osudi po zakonu.

Adamov odvjetnik Dražen Matijević ustvrdio je da prema zakonskim odredbama, jer je on jedini uložio žalbu na presudu u prvom suđenju, sud mora postupati po prvobitnoj optužnici. Matijević smatra da je ukidanjem prve presude postalo jasno, a u ponovljenom postupku i dokazano, da su brojne optužbe protiv njegova branjenika neutemeljene, zbog čega je optužnica danas izmijenjena, ustvrdivši da se iz dokumentacije koju je Adam predao Državnom uredu za reviziju vidi da je sporni iznos od 23.752 kune vratio na poseban račun na koji se uplaćuju sredstva za rad zastupnika te da revizija u tome nije utvrdila nepravilnosti.

Matijević tvrdi da njegov branjenik nije ništa nezakonito prisvojio, niti je sačinio neistinito izvješće o utrošku sredstava te je stoga zatražio da se okrivljenika Adama oslobodi optužbi.