bivši američki predsjednik

Suđenje Trumpu za tajni novac neće biti odgođeno

13.04.2024 u 06:53

Bionic
Reading

Njujorški sudac koji nadzire kazneni slučaj utajenog novca Donalda Trumpa odbio je zahtjev bivšeg američkog predsjednika za odgodom zakazanog suđenja za ponedjeljak uz obrazloženje da bi značajan publicitet prije suđenja postupak učinio nepoštenim.

Trump je tražio odgodu na neodređeno vrijeme, rekavši da je medijsko izvještavanje bilo s predrasudama o njemu, te da bi bilo teško pronaći prihvatljivu porotu na Manhattanu jer je "pretežno pristrana" prema njemu.

Ali u odluci od petka, sudac Juan Merchan rekao je da odgoda na neodređeno vrijeme "nije održiva" te da je sam Trump stvorio velik dio publiciteta oko svojih pravnih problema, uključujući i kroz "neumoljive medijske objave" u kojima se napadaju ljudi koje je za njih okrivio.

"Situacija u kojoj se optuženik sada nalazi nije mu nova i (za nju je) barem djelomično kriv", napisao je Merchan.

Tužitelji su tvrdili da publicitet vjerojatno neće pasti i da bi bilo "perverzno" nagraditi Trumpa odgodom na temelju medijske pažnje koju je privukao, kao i da će temeljitim ispitivanjem potencijalnih porotnika vjerojatno pronaći dovoljno onih koji bi mogli pošteno odlučiti u slučaju.

Trump je republikanski predsjednički kandidat u očekivanom izbornom revanšu 5. studenog protiv sadašnjeg demokratskog predsjednika Joea Bidena, koji ga je pobijedio 2020.

Steven Cheung, glasnogovornik Trumpove kampanje, rekao je u e-poruci da će se "predsjednik Trump i njegov pravni tim nastaviti boriti protiv ovog suđenja i svih drugih lova na vještice".