ZLOPORABA OVLASTI

Obrana bivšeg vlasnika Novog lista: Financijsko vještačenje je nezakonito

05.12.2016 u 15:04

Bionic
Reading

Optužno vijeće riječkog Županijskog suda razmatralo je u ponedjeljak optužnicu protiv trojice bivših članova Uprave Novog lista, optuženih da su taj list oštetili za oko 845.000 kuna te je odbacilo prijedlog obrane drugooptuženog Alberta Faggiana, bivšeg većinskog vlasnika lista, da se obavljeno financijsko vještačenje izdvoji kao nezakonit dokaz

Glasnogovornik suda Zoran Sršen rekao je da je Optužno vijeće odbilo prijedlog obrane, koja tvrdi da je postupak vještačenja obavljen nezakonito, a s obzirom da se očekuje žalba obrane Vrhovnom sudu na takvu odluku vijeća, danas nije odlučivano o optužnici

Riječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je početkom 2015. optužnicu protiv tadašnjeg većinskog vlasnika i člana Uprave Novog lista Alberta Faggiana, tadašnjeg predsjednika Uprave Gordana Kneževića i bivšeg člana Slavena Žmaka, kojom ih tereti za zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Optužno vijeće odlučilo je u studenome iste godine da se optužnica vrati riječkom Županijskom državnom odvjetništvu, kako bi se dopunila nalogom za provođenje financijskog vještačenja, što je i učinjeno.


Optužnicom se bivši čelnici Novog lista terete da su u ožujku 2013., aneksom ugovora o poslovnoj suradnji između Novog lista i Zadarskog lista, smanjili dotadašnju cijenu usluga, pa je tijekom poslovnog odnosa od ožujka 2013. do travnja 2014. Novi list ostvario manji prihod, odnosno oštećen je za 845.434 kune, dok je za Zadarski list pribavljen isti iznos protupravne imovinske koristi.

Optuženi su da su u ožujku 2013., bez obzira na prvi aneks ugovora Novog lista i Zadarskog lista o dugoročnoj poslovnoj suradnji iz svibnja 2011. kojim su dogovorene i utvrđene cijene za usluge koje riječki list obavlja za onaj zadarski, na traženje Faggiana, koji je bio i vlasnik Glasa Istre kao stopostotnog vlasnika Zadarskog lista, nakon sastavljanja znatno nižih cijena usluga potpisao drugi aneks ugovora.

Sindikat novinara u Novom listu i predstavnik radnika u Nadzornom odboru te novinske kuće u ožujku 2014. prijavili su tročlanu upravu zbog sumnje na zloporabu ovlasti i sklapanje štetnih ugovora, te je nedugo nakon toga policija iz Novog lista počela uzimati dokumentaciju. U lipnju iste godine je riječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenuo istragu protiv Kneževića, Faggiana i Žmaka.