JAKO OSIGURANJE

Duge cijevi i podzemni tuneli: Kreće suđenje kapetanu Draganu

Bionic
Reading

Na splitskom Županijskom sudu danas počinje suđenje za ratni zločin Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetanu Draganu.

Za prisustvovanje suđenju jednom od najpoznatijih optuženika za ratne zločine bila je potrebna posebna najava, iako su rasprave javne, javlja Jutarnji. Svi koji dolaze na suđenje proći će i detektor metala na ulazu u sud, a bit će prisutna i pravosudna policajka radi pretrage žena. Svi će se pregledavati potom još jednom na ulazu u sudsku dvoranu, a snimatelji i fotoreporteri dovodit će se iz posebne prostorije i smjet će se kretati samo po određenom dijelu zgrade.

Zgradu će pregledavati policijski pas za detektiranje eksploziva, a stalno će dežurati Ekipa za posebne zadaće splitske interventne policije s dugim cijevima u slučaju potrebe, kao što je i zagrebačka policija imala tim koji je bio u sudskoj zgradi tijekom suđenja za ubojstvo Ive Pukanića. Svjedoci iz Srbije, koji će biti smješteni u hotelu blizu suda, u sud će dolaziti podzemnim hodnikom od zgrade policije do suda, a nakon dolaska preuzimat će ih pripadnici osiguranja, i to će se koordinirati na državnoj razini.

Mučio, zlostavljao i krvnički ubijao - sažetak je optužnice tužiteljstva koje je predložilo saslušanje više od 50 svjedoka. Na pripremnom ročištu u srpnju Vasiljković se ponovno izjasnio da se ne osjeća krivim. Najavio je i kako će obrana priložiti nove dokaze i svjedoke. Njegova odvjetnica Slađana Čanković je u cijelosti osporila sve točke optužnice.

Vasiljković je iz Australije izručen lani nakon 10 godina pravne bitke, a tereti ga se za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u Domovinskom ratu 1991. i 1993. Tražio je da mu ne sude u Splitu te ponudio jamstvo od pet milijuna kuna za obranu sa slobode.

Tereti se da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa tijekom lipnja i srpnja ‘91. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače ‘93. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Potom da je u srpnja ‘91. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, napravio plan napada na policijsku postaju te naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac.

Pritom su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina, te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.