VRHOVNI SUD

Završava rasprava u slučaju Fimi Media

30.09.2015 u 10:34

Bionic
Reading

Na Vrhovnom sudu danas završava rasprava u slučaju Fimi media i sudbini nepravomoćne presude Ivi Sanaderu i HDZ-u

USKOK je u slučaju pravomoćnosti presude zatražio za Sanadera oduzimanje nezakonito stečenih 23 milijuna kuna. Taj je iznos tužiteljstvo na suđenju odredilo na 15 milijuna. Bude li presuda ukinuta, bivši premijer bi mogao na slobodu. Njegova obrana traži, pak, novo suđenje pred drugim vijećem zagrebačkog Županijskog suda te ukidanje odluke o imovinskoj koristi.

Kao i tijekom istrage i samog procesa, obrana ponavlja da je suđenje Sanaderu bilo nepravično, te da su još u istrazi povjerljivi dokumenti iz DORH-a gotovo svakodnevno završavali u medijima. Uz žalbu su priložili i dokument Ravnateljstva policije, kodnog imena ‘Juda‘ s analizom izvora informacija u predmetima protiv Sanadera, navela je odvjetnica Jadranka Sloković.

‘A iz koga je vidljivo da postoje nebrojeni kontakti u vrlo kratkom vremenu između pojedinih novinara koji su objavljivali te informacije i Mladena Bajića. Kao i činjenica da je tadašnja predsjednica Vlade Jadranka Kosor bila u izravnom kontaktu s osobama uključenim u kazneni postupak protiv Ive Sanadera. Smatramo da se radi o apsolutno neviđenoj sprezi izvršne vlasti, pravosuđa i medija‘‘, zaključila je obrana.