ISTRAŽIVANJE

Francusko društvo zbog prostitucije trpi štetu od 1,6 milijardu eura godišnje

29.05.2015 u 10:36

Bionic
Reading

Prostitucija stoji 1,6 milijardu eura godišnje francusko društvo, objavila je udruga koja zagovara njezino ukidanje i kažnjavanje klijenata pozivajući se na rezultate istraživanja koje je financirala Europska komisija

Istraživanje koje je provela udruga za pomoć prostitutkama 'Pokret gnijezda' i tvrtka eksperata Psytel, trebalo bi poslužiti kao odgovor Europskoj komisiji koja je predložila 2014. zemljama članicama da uključe u izračun BDP-a djelatnost prostitucije što je Francuska odbila učiniti.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u četvrtak pokušava utvrditi ekonomski i socijalni trošak prostitucije i tako srušiti 'mit da prostitucija potiče rast', objašnjavaju autori.

Oni su identificirali '29 izvora troškova' na temelju nacionalnih podataka, istraživanja, postojećih anketa te analiza stručnjaka i intervjua s prostitutkama.

Po tom istraživanju, koji je financirala Europska komisija, 37.000 osoba prostituira se u Francuskoj, od kojih velika većina (62 posto) djeluje putem interneta.

Autori procjenjuju na 3,2 milijarde promet prostitucije temeljeći se na procijenjenom broju prostitutki i pretpostavljenoj prosječnoj mjesečnoj zaradi. Dolaze do prosječne godišnje zarade po prostitutki od oko 87.700 eura.

No, 'novac klijenata prostitucije u dobrom dijelu nije uključen u tijek klasične ekonomije' te je posebice 'slan u inozemstvo', tvrdi istraživanje koje utvrđuje da se radi o utaji poreza u visini 853 milijuna eura.

Za usporedbu, socijalni troškovi (hitan smještaj, socijalna davanja, akcije prevencije) za prostitutke procjenjuju se između 50 i 65 milijuna.

Autori nadalje procjenjuju na 311 milijuna eura trošak za prostitutke koje su šest puta više izložene silovanju od obične populacije i 12 puta više opasnosti od samoubojstva.

Neizravne društvene posljedice (smještaj djece, ubojstva i samoubojstva), zdravstveni, policijski i sudski troškovi iznose pak 427 milijuna eura, tvrde autori koji se zalažu za ukidanje prostitucije.